Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Groei is zeer broos

„Vanaf eind augustus zijn belangrijke westerse beursgraadmeters flink opgelopen: S&P 500 met ruim 7 procent, de Euro Stoxx 50 met 11,3 procent. Dat is relatief veel meer dan in de eerste acht maanden van dit jaar. Een heuse rally, veroorzaakt door drie factoren: het extreem lage rendement op spaargeld, het toegenomen vertrouwen dat de economische groei terug is en de zorgen dat de kapitaalmarktrente verder zal stijgen. Spaargeld of obligaties zijn daardoor minder aantrekkelijk; blijven over aandelen. En zoals altijd: veel vraag drijft de koersen op. Maar ik geloof niet dat de stijging lang zal doorzetten. De economische groei is wereldwijd zeer broos. Nog vele reparaties zijn nodig in de economische structuren van Europa, de VS en de opkomende markten, en het consumenten- en producentenvertrouwen is overal laag. Het toekomstig herstel zal maar langzaam gaan en met vele hobbels.”