‘Gemeenten houden vast aan Zwarte Piet’- vandaag protestacties verwacht

De figuur van Zwarte Piet deed de afgelopen weken veel discussie oplaaien.
De figuur van Zwarte Piet deed de afgelopen weken veel discussie oplaaien. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Gemeenten zijn niet van plan om de intocht van Sinterklaas dit jaar aan te passen naar aanleiding van de discussie rond Zwarte Piet. Dat meldt de NOS vandaag op basis van een rondgang langs ruim tweehonderd gemeenten. Enkele gemeenten zeggen wel te willen nadenken over een mogelijke aanpassing volgend jaar.

Veel gemeenten zeggen zich niet aangesproken te voelen door de kritiek op Zwarte Piet. Een aanpassing is daarom niet aan de orde. Andere ondervraagden begrijpen de discussie wel en denken na over een mogelijk aanpassingen. Zo denkt Utrecht na over de toevoeging van ‘Spaanse edelen’. Amsterdam laat weten al bezig te zijn met een andere opzet. Of die al dit jaar worden ingevoerd, is niet duidelijk.

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest in alle hevigheid los. De discussie ontstond mede na klachten in Amsterdam. Zo zou Zwarte Piet discriminerend zijn. De kwestie laaide afgelopen week verder op nadat bekend werd dat de Verenigde Naties een onderzoek hebben ingesteld.

In Den Haag en in Nijmegen worden vandaag acties voor Zwarte Piet gehouden. Via Facebook is een oproep gedaan voor een demonstratie op het Malieveld in Den Haag, waarbij deelnemers is gevraagd zich als Zwarte Piet te verkleden. In het Goffertpark in Nijmegen wordt een recordpoging ondernomen om met zoveel mogelijk Zwarte Pieten op de foto te gaan. (Novum)