Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Geld genoeg om niet zuinig te hoeven zijn

Ze zijn 58 tot 68 jaar. Verdienen 47.000 euro bruto. Mannen werken 38,4 uur per week, vrouwen 27 uur. 26 procent is hoogopgeleid. Hun gemiddelde schuld, inclusief hypotheek is, 175.000 euro

Hij heeft „goed verdiend” aan zijn werk, en „goed verloren” op de beurs. Per saldo is Albert van Hattum (66) tevreden over zijn financiële vermogen. „Ik mag niet klagen.” Van Hattum is een babyboomer, van de generatie die vlak na de oorlog is geboren en nu met pensioen gaat.

Het is ook de rijkste generatie: van de drie groepen heeft de babyboomer gemiddeld het meest te besteden. Het CBS becijferde onlangs dat een kwart van de babyboomers „hoge welvaart” heeft. Dat komt mede doordat ze hun vermogen al hebben opgebouwd.

De groep profiteerde begin jaren zeventig van de explosieve loongroei. Ook Van Hattum is steeds meer gaan verdienen. Hij werkte als bouwkundig ingenieur voor de gemeente Rotterdam, daarna voor de gemeente Amsterdam, en daarna begeleidde hij als zzp’er bouwprojecten.

Zijn salaris ging al die jaren omhoog, tot een jaar of vijf geleden de crisis toesloeg. „Vanaf toen moest je zakken met je prijs als je een opdracht wilde hebben.”

Zijn vrouw werkt als psychotherapeut. Daarmee is ze in de minderheid onder generatiegenoten: minder dan eenderde van de vrouwelijke babyboomers is economisch zelfstandig. Onder vrouwelijke dertigers is dat twee keer zoveel.

Van Hattum heeft, net als bijna alle babyboomers, winst op zijn huis gemaakt. Zijn eerste woning kocht hij voor 90.000 gulden en werd voor 270.000 gulden verkocht. Daarna kocht hij een huis in Heemstede voor 325.000 gulden. Dat heeft nu een WOZ-waarde van 650.000 euro. „Maar dat is papier”, zegt Van Hattum. „Wat het echt waard is, weet je niet.”

Babyboomers geven, over het algemeen, hun geld gemakkelijker uit dan de generaties ervoor, zegt oud-hoogleraar generatiesociologie Hans Becker. „Die waren een veel zuiniger patroon gewend, hadden maat houden als norm. Dat zie je bij babyboomers veel minder.”

Ze hebben het geld er ook voor. Een babyboomer verdient gemiddeld 47.000 euro bruto per jaar. Ze proberen hun welvarende levensstijl door te geven aan hun kinderen – de pragmatisten, zegt generatiedeskundige Marjolein Risseeuw: „Babyboomers hebben vaak het idee dat ze alle welvaart die ze na de oorlog niet konden krijgen, moeten overdragen aan hun kinderen. Ze willen dat hun kinderen niets tekortkomen.”

Ook Van Hattum probeert zijn kinderen financieel te „ondersteunen”, vertelt hij. „Al mijn kinderen hebben een budget gekregen. De meesten hebben het in hun huis gestopt.” Hoe kijkt hij naar de generatie van zijn kinderen, die geconfronteerd worden met een economische crisis? „De crisis is lastig”, zegt hij, „maar wij babyboomers hadden het niet makkelijker. Ik ben wel opgegroeid in de tijd van de Cuba-crisis. Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt. Nee, ik leefde in een gevaarlijkere tijd dan de jeugd nu.”