Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Geen irrationeel gedrag

„De herfsthausse heeft zonder meer kansen. Op de eerste plaats is de periode november tot april statistisch gezien relatief een van de beste momenten om te beleggen in aandelen. Belangrijker is de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Daar zien we dat een kleine omzetgroei de winsten sterk doet toenemen. Dat komt door de bezuinigingen van de afgelopen jaren en dat zal ook de komende tijd doorzetten. Alleen door economische krimp zullen de winsten dalen, maar de wereldeconomie zal eerder groeien. Dan is er nog ‘TINA’ – There Is No Alternative. De lage rente dwingt beleggers op zoek te gaan naar rendement.

Ik zie nog geen irrationeel gedrag onder beleggers. Bij de emissie deze maand van Royal Mail schreven 690.000 beleggers in. In 1986 bij British Gas waren dat er 4,5 miljoen. Wellicht is de scepsis onder de beleggers over de rally wel de grootste kracht ervan.”