Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Eucalyptusbladeren wijzen de weg naar een goudader

Goudzoekers in Australië opgelet! Diepe, kostbare boringen zijn niet altijd meer nodig om nieuwe voorraden op te sporen. Zoek eerst eens wat bladeren van de Eucalyptusboom bij elkaar en bekijk hun binnenkant onder de microscoop. Dat deden vier Australische onderzoekers. En bingo. Ze troffen aanzienlijke goudophopingen aan (Nature Communications, 22 oktober).

Hun onderzoek concentreerde zich op twee locaties, een in West-Australië (de Freddo Gold Prospect) en een in Zuid-Australië (de Barns Gold Prospect). Met boringen was daar eerder al vastgesteld dat er goud in de bodem zit, op een diepte tussen de 30 en 50 meter. Bekend is dat het wortelstelsel van de Eucalyptusboom tot zulke ongewone dieptes kan reiken, in droge en warme klimaten zoals die in Australië. Zou de boomsoort wellicht goud kunnen opnemen, vroeg het viertal zich af?

Om daarop antwoord te krijgen verzamelden ze op de twee locaties afgevallen droge bladeren, twijgen en stukken bast van Eucalyptus. En ook nog aarde. In de droge bladeren bleek de concentratie goud weliswaar erg te variëren, maar hij was duidelijk verhoogd vergeleken met Eucalyptusbladeren van een kleine kilometer verderop, waar zover bekend geen goud in de grond zit.

Ook plantten de onderzoekers jonge Eucalyptus en Acacia in potten, met aarde afkomstig van de goudlocaties. In de bladeren verzamelden zich gouddeeltjes. Ze kwamen voor in combinatie met naald-achtige kristallen van calciumoxalaat – een zout dat ook in de bladeren van rabarber voorkomt. Verder troffen de wetenschappers op bladeren die waren verzameld bij de Barns Gold Prospect minuscule, uitgelekte gouddruppeltjes aan.

Ze concluderen dat Eucalyptus goud kan opnemen via zijn wortelstelsel, het ophoopt in zijn bladeren en kan verdampen.

Marcel aan de Brugh