Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Etna spuwt as en lava - en natuurlijk filmden de nodige mensen dat

Foto AP / Carmelo Imbesi

De Etna, de actiefste vulkaan van Europa, is vanochtend vroeg uitgebarsten, meldt persbureau AP. De vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië spuwde as en lava. En dat werd natuurlijk door de nodige mensen gefilmd.

De luchthaven van Catania moest vanwege de uitbarsting enige uren dicht, omdat de aswolk het zicht belemmerde. In de loop van de ochtend werd het luchtruim boven Sicilië weer vrijgegeven. Evacuatie van de bewoners van nabijgelegen dorpen was echter niet nodig.

En ook werden er veel mooie foto’s gemaakt van de actieve vulkaan:

Foto AP / Carmelo Imbesi

Foto AP / Carmelo Imbesi

De Etna kent regelmatig kortstondige uitbarstingen zoals die van vandaag. De laatste grote uitbarsting was echter alweer 21 jaar geleden, in 1992.