Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

... en Klaas moet zijn beurs trekken

Sommigen worden slapend rijk. Slapen kan De Nederlandsche Bank echter wel eens bakken met geld gaan kosten. Dat Nout Wellink en consorten inzake DSB-Bank slecht toezicht hielden, stelde de commissie-Scheltema al in 2010 vast. Zij concludeerde dat de bank van Dirk Scheringa in 2005 geen bankvergunning had mogen krijgen. Voor Wellinks opvolger Klaas Knot kan dat een dure grap worden. Gisteren werd bekend dat gedupeerden van het DSB-faillissement spoedig een fikse claim bij Knot op de mat laten ploffen.

Topcurator Rutger Schimmelpenninck en drie clubs van gedupeerde beleggers zullen DNB verantwoordelijk stellen voor gebrekkig toezicht. Kern van de zaak is volgens Schimmelpenninck dat DSB in 2005 een bankvergunning kreeg terwijl DNB die nooit had mogen verlenen. De hoogte van de claim is onbekend, naar verwachting zal die in de honderden miljoenen euro’s lopen. Dat hangt af van het uiteindelijk tekort in de DSB-boedel.

Sinds vorig jaar is DNB bij wet beschermd tegen zulke claims, maar helaas voor Knot geldt die wet niet met terugwerkende kracht. Lastig, Wellink gaf eerder namelijk toe dat er meer voorwaarden aan de Dirk Scheringa Beheer Bank hadden moeten worden gesteld.