Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Eko rood en wit

Afgelopen donderdag een artikel geschreven waarin de biologische inspanningen werden aangehaald van de stevig aan de weg timmerende supermarktketen Ekoplaza. Dit naar aanleiding van een uitstekend op maandag verschenen stuk in de Volkskrant.

Maar met alle respect voor de mango’s van onbesproken komaf die aan bod kwamen, de scoop rondom olijfolie en de introductie van Ekoplaza-adepten als olympisch snowboard-kampioen Nicolien Sauerbreij en WK-roeier Mitchel Steenman, er stond geen woord in over wijn. En die is bij Ekoplaza van prima kwaliteit. Daarom zoals beloofd: vandaag aandacht voor een aantal.

Rood

Abril de Azul y Garanza 2012, Navarra, Spanje. € 8,15

Navarra-tinto die jaar in jaar uit op hoog niveau blijft presteren. Volop kersen, aardbeien en frambozen weer. Wat zwarte bessen ook, en wat meer kracht en tannines dan de vorige oogst. Uitstekend. (Marqt verkoopt ‘m ook en de prijs kan verschillen.)

La Corte del Pozzo 2010, Valpolicella Ripasso, Italië.  € 19,29

Van de twee broertjes Fasoli die het leven op aarde een feest vinden en daarom biologisch werken. Ripasso. Een Valpolicella die een tweede gisting heeft mogen meemaken met de schillen van Amarone. Geeft ’m behalve een langer leven ook meer alcohol (15 procent) en meer smaak. Bereidt u voor op krenten, vijgen, dure kersenbonbons, bramenlikeur, zonspecerijen en zuren zoals alleen mooie Italianen die huisvesten.

Château Auguste 2010, Merlot, Bordeaux, Frankrijk. € 8,29

Bio-Bordeaux. Goed gemaakt en goed voor milieu, lijf, leden en smaakpapillen. Vol zwart fruit, lekker pruimig, wat laurier, maar niet te streng en aangename tannines.

Wit

Menade 2012, Verdejo, Rueda, Spanje. € 8,85

Vriendelijk-venijnige, puntige, kraakgroene, citrusinfuserende Rueda. Net zo groen-sappig als zijn etiket en de manier waarop hij is geproduceerd. Volstrekt biologisch. Vorig oogstjaar was al lekker. En 2012 steekt dat naar de kroon. (Marqt verkoopt ‘m ook en de prijs kan verschillen.)

Feudo di Santa Tresa 2012, Grillo Viognier, Sicilië, Italië. € 9,95

Onalledaagse combinatie. Siciliaanse grillo met viognier die een Rhône-verleden heeft. Splintertje hout voor wat vanillehouvast. Kort tropenuitstapje, plus een bezoek aan een perzikenboomgaard, picknick in een kruidentuin en een fris-zoete finale.

En tot slot kunnen ook de Champagne-liefhebbers aan een beter milieu werken:

Bruno Michel, Cuvée Blanche Brut, Champagne, Frankrijk. € 36,55

In Champagne schakelen steeds meer producenten over op bio. Bruno Michel is er eentje van en maakt een zachte, ronde, mild romige brut. Perzik, abrikoos, amandel en met een zeer fijne, frisse afdronk. (Marqt verkoopt ‘m ook en de prijs kan verschillen.)