Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

doperwten-venkelsoep

Soms vraag je je wel eens af hoe je vroeger soep maakte, toen de staafmixer nog niet zo alom tegenwoordig was. Pureren en malen maakt het veel makkelijker om een eenheid van je soep te maken, smaken voegen zich naar elkaar en lijken zich ook wel beter te ontplooien. Bij deze soep met venkel en

Soms vraag je je wel eens af hoe je vroeger soep maakte, toen de staafmixer nog niet zo alom tegenwoordig was. Pureren en malen maakt het veel makkelijker om een eenheid van je soep te maken, smaken voegen zich naar elkaar en lijken zich ook wel beter te ontplooien. Bij deze soep met venkel en doperwten is de volle, diepe smaak echt verrassend.

De combinatie van venkel en doperwten in een soep is bedacht door Béatrice Peltre, de in Amerika wonende fotograferende Française die een reputatie heeft verworven met haar blog La tartine gourmande. Haar kookboek La joie de vivre is onlangs in Nederland uitgeven. Zo’n boek waaruit je, naarmate je het langer hebt, steeds meer maakt. Elle est géniale, denk ik geregeld als ik haar lees. Je gaat dan namelijk Franse dingen denken.

Venkel-doperwtensoep met gepeperde room en garnalen (voor 4 personen)

klontje boter of een scheutje olie

2 sjalotjes

1 dessertlepel venkelzaad

het wit van 1 prei

2 fijngehakte teentjes knoflook (facultatief)

1 flinke venkelknol

flink wat gemalen Szechuanpeper of zwarte peper

0,5 l lekkere kippen- of groentebouillon

2 ons diepvriesdoperwten

1 dl crème fraîche

1 el groene tabasco

4 grote garnalen

Hak eerst de sjalotjes, de knoflook, de prei en de venkel redelijk fijn. Ze worden nog gemalen, dus heel fijn hoeft niet, maar hoe groter de stukken hoe langer het duurt voor alles gaar is.

Bak de sjalot, de knoflook en het venkelzaad in een pan met een dikke bodem waar de hele soep in past. Als het mengsel begint te geuren de prei erbij doen, even omroeren, en dan de venkel. Laat nog een paar minuten bakken, zonder bruin te laten worden, tot de venkel zachter wordt. Bestrooi met de peper.

Giet de kippenbouillon erbij en breng zacht aan de kook. Laat zo’n twintig minuten koken, tot de venkel zacht is, en doe er dan de erwten bij. Kook nog een minuut of zeven tot ze gaar zijn. Zet het vuur uit en maal de soep met de staafmixer of doe hem in de blender.

Proef op zout en peper, maar bedenk dat er pittige room in komt.

Vermeng de crème fraîche met de tabasco.

Bak de garnalen en ontdoe ze van eventuele pantsers, een ongepelde garnaal is onhandig in soep.

Schep de soep in de borden en leg in elk bord een dotje room en een garnaal.