Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Dode bij vuurgevecht tussen Afghaanse en buitenlandse troepen’

Bij een vuurgevecht tussen Afghaanse soldaten en buitenlandse militairen is vanochtend één Afghaanse militair om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters. Bij het gevecht, dat ontstond aan de rand van hoofdstad Kabul, raakten meerdere soldaten gewond.

De precieze toedracht van het incident is nog niet duidelijk, maar volgens een Afghaanse functionaris kreeg een Afghaanse soldaat op een militaire basis ruzie met een buitenlandse soldaat. Dit zou dusdanig uit de hand zijn gelopen dat beide soldaten het vuur op elkaar openden. Volgens de functionaris is het onderzoek naar het incident nog altijd gaande.


View Larger Map

‘Insider attacks’ al jaren groot probleem

De NAVO is in Afghanistan al jaren bezig met het trainen van het Afghaanse leger. Zogenaamde ‘insider attacks’ ondermijnen het onderlinge vertrouwen tussen de NAVO-militairen en hun Afghaanse collega’s en zijn slecht voor de toch al gebrekkige steun in westerse landen voor de missie in Afghanistan.

Naar aanleiding van de reeks incidenten vorig jaar namen de VS en hun bondgenoten een aantal maatregelen. Zo lopen er nu op de basis zogenoemde ‘beschermengelen’ rond, bewapende westerse militairen die extra scherp opletten bij alle contacten tussen Afghaanse en buitenlandse militairen en die ervoor zorgen dat de buitenlanders ook veilig kunnen slapen. Amerikanen mogen ook hun wapens meenemen in sommige Afghaanse ministeries.