Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Dirk-jan zag stijn snel als zijn eigen kind

Nanda Burke en Dirk-Jan Toet waren vijf jaar bij elkaar en hebben een zoon. Of eigenlijk twee.

„Met niemand kan ik beter lachen dan met Dirk-Jan. Ik ben ontzettend blij dat hij nog in mijn leven is, als goede vriend en vader van mijn kinderen. Dat is niet vanzelf gegaan. In mei 2005 gingen we uit elkaar, terwijl we pas getrouwd waren en Jasper net geboren was.

„Tijdens mijn zwangerschap was ik totaal onverwacht verliefd geworden op iemand anders. Ik was in paniek. Dit gaat me niet gebeuren, dacht ik. Dit gaan we oplossen. Weg managen. Ik hoopte dat het de hormonen waren en dat het over zou gaan na de bevalling. Nog maar een paar maanden daarvoor was ik uit volle overtuiging met Dirk-Jan getrouwd en ik hield van hem. Maar de verliefdheid ging niet over. Ik was bang dat ik voor altijd het gevoel zou houden dat ik eigenlijk bij Jille had moeten zijn.

„De wereld viel over me heen toen ik bij Dirk-Jan wegging. Niet alleen hij was boos, ook mijn ouders. Ik begreep dat ik op de blaren moest zitten. Door vol te houden en te blijven laten zien hoeveel ik van iedereen hield, hoopte ik dat het op een dag goed zou komen. En dat is gebeurd.

„Vanaf het begin was Jasper voor Jille een eigen zoon. Toen ik zwanger was van Stijn leek het ons mooi als Dirk-Jan op zijn beurt voor hem óók een vader zou kunnen zijn. Hij reageerde afhoudend toen we hem dit voorlegden, maar op het moment dat hij voor het eerst in de wieg keek, zag ik aan zijn gezicht dat het wel goed zat. Al snel zag hij Stijn volledig als zijn eigen kind. Jasper en Stijn hebben dus twee vaders, wat weleens voor verwarring zorgt. Toen Jille en Dirk-Jan samen naar een schooltoneelstuk gingen, dachten sommige ouders dat ze een homostel waren, en ik kennelijk de draagmoeder. We hebben met zijn allen reuze lol om dit soort misverstanden.”