Dit is een artikel uit het NRC-archief

Algemeen

Columniste Sheila Sitalsing wint Heldringprijs

Sheila Sitalsing aan tafel bij De Wereld Draait Door. Foto YouTube / bjorn halenbeek

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing heeft de Heldringprijs voor de beste Nederlandse columnist gewonnen. De prijs werd vanavond uitgereikt tijdens de Nacht van NRC in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Sitalsing schrijft drie keer per week een column in de Volkskrant. De jury prees Sitalsings degelijke feitenkennis, humorvolle benadering en afwezigheid van cynisme. Ze werkte eerder bij het Rotterdams Dagblad en Elsevier. Juryvoorzitter Jeroen Smit, die na het overlijden van Heldring dit jaar het juryvoorzitterschap overnam, zei over Sitalsing:

“In een tijd waarin we worden overspoeld door hele en halve waarheden, geven haar analyses een veilig gevoel. Zij heeft het allemaal goed voor ons uitgezocht.”

NRC Handelsblad riep de columnistenprijs vorig jaar in het leven als hommage aan Jérôme Louis Heldring, voormalig hoofdredacteur en columnist van de krant.

In haar dankwoord sprak Sitalsing vol lof over het werk van verslaggevers. Zonder verslaggevers valt de basis weg onder alle analyses, achtergronden, commentaren en columns, zei ze. Ze droeg de prijs dan ook op aan de verslaggevers.

De eerste keer ging de onderscheiding naar Trouw-columnist Hans Goslinga.