Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Camerons feestje komt niet echt van de grond

Weg met de overdaad aan Brusselse regels, vindt zowel de Britse premier Cameron als zijn Nederlandse collega Rutte. Elk probeerde hier tijdens de EU-top op zijn eigen manier goede sier mee te maken,

Een compliment van de Europese regeringsleiders voor het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De eerder deze maand gepresenteerde plannen van de Europese Commissie om het aantal Europese regels terug te dringen is een stap in de goede richting. Graag nog meer „substantiële voorstellen”, zeggen de regeringsleiders in hun gezamenlijke verklaring na afloop van de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden.

Minder regels. Het is een even geliefd als weerbarstig onderwerp van veel politici, zeker als het Europese regels betreft. In Groot-Brittannië probeert premier David Cameron de groeiende groep eurocritici in zijn Conservatieve Partij al maandenlang te sussen met zijn pleidooi voor een minder bemoeizuchtig Europa. Tegelijkertijd is hij op zoek naar bondgenoten in Europa om de kans op verwezenlijking van tenminste iets van zijn verlangens te vergroten en zijn reputatie in eigen land te redden.

Vandaar zijn eigen ‘feestje’, vrijdagmorgen in Brussel, voorafgaand aan de tweede dag van de Europese top. Behalve voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kwamen uiteindelijk zeven collega-regeringsleiders na een toch al korte nacht om half tien opdagen: die van Duitsland, Zweden, Finland, Polen, Italië en Estland. En natuurlijk was ook de Nederlandse premier Mark Rutte aanwezig, die David Cameron al vanaf het begin van zijn kruistocht tegen de ‘Brusselse bureaucratie’ als bondgenoot bestempelt.

Cameron had op meer strijders gerekend, maar naarmate de grote dag dichterbij kwam namen de afzeggingen toe. Toch stelde hij na afloop tevreden vast dat zich onder zijn leiding „een radicale verandering” van denken aan het voltrekken is in Europa. Alle leiders op zijn feestje vonden zijn plannen „geweldig”.

Het gezelschap dat zich in één van de zij-zaaltjes van de Europese vergaderbunker in Brussel om Cameron had verzameld vormde het decor voor een gebeurtenis die, zoals journalisten uit het Verenigd Koninkrijk opmerkten, vooral was bedoeld voor consumptie op de eigen Britse markt. Voor de gelegenheid waren speciale banners gemaakt met daarop de tekst „Cut EU red tape” en een grote rode streep. Samen met topman Marc Bolland van het warenhuisbedrijf Marks & Spencer kon de Britse premier zijn landgenoten laten zien hoe hij in het hol van de leeuw de overbodige regelgeving bestreed. Hoe? Door bijvoorbeeld te eisen dat voor elke nieuwe Europese regel er tegelijk een Europese regel verdwijnt. Een inkoppertje voor de Europese Commissie. Die maakte enkele weken geleden bekend dat sinds 2005 al 5590 regels zijn afgeschaft.

Ook premier Rutte toonde zich vrijdagmiddag weinig behulpzaam voor Cameron met zijn opmerking dat hij weinig in een dergelijke algemene één-tegen-één vuistregel zag. En er zijn meer verschillen tussen hem en de Britse premier. Cameron sluit eigen, specifieke afspraken voor het Verenigd Koninkrijk, zogeheten opt-outs, niet uit. Daarmee stelt hij Europese bevoegdheden ten principale ter discussie.

Rutte daarentegen wil over terugdringen van Europese regels die effectiever door de lidstaten zelf kunnen worden uitgevoerd, alleen afspraken maken met alle 28 EU-landen gezamenlijk. In Brussels jargon: het toepassen van het subsidiariteitsbeginsel. Dat gaat veel minder ver dan wat Cameron wil. Dit kwam ook eerder dit jaar naar voren uit het bescheiden terugdringlijstje van 54 regels dat het Nederlandse kabinet voor de zomer presenteerde.

Minder Brussel is de gemeenschappelijke noemer. Maar achter dit streven schuilt, zo bleek de afgelopen dagen in hetzelfde Brussel, een wereld van verschil.