Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Schaatsen

Bij dooi is Verweij op z’n best

Het schaatsen trekt zich niets aan van volle terrassen. In Thialf zijn de NK afstanden begonnen.

Schaatsen als oktoberfeest: de bomen zijn groen, de terrassen vol – op de NK Afstanden in Heerenveen valt alleen de tien kilometer in de wintertijd. Koen Verweij gedijt bij dooi: hij won titels op skeelers en als borstelbaanskieër. Nu staat hij al de hele indian summer startklaar om zijn vorige seizoen (pijn in rug, val, diskwalificatie, schaats in voet) de vergetelheid in te schaatsen.

Zoals een vlinder op het ene continent elders een orkaan kan veroorzaken, zo hebben de uitslagen van dit weekend iets te maken met de kwalificatie voor het de Winterspelen van Sotsji, al heeft de schaatsbond een dikke boom moeten omzagen om alle uitzonderingsbepalingen op papier te krijgen: ‘De selectievolgorde wordt opgesteld door de SCL met behulp van de prestatiematrices van de Rijksuniversiteit Groningen/ORTEC-TSS, die gebaseerd zijn op resultaten van de internationale wedstrijden uit het seizoen 2012-2013 en 2013-2014.’ Het zal bedoeld zijn om de Russen om de tuin te leiden – en om al onze schaatsers uit pure bureaucratenangst naar de snelste tijden te jagen.

Tekst Arjen Fortuin Foto Bastiaan Heus