Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ouderen: die schaamteloze jeugd van nu heeft het veel beter dan wij vroeger

Met ontsteltenis las ik de brief: Aan mijn rijke vader en moeder van Petra Aartsen (NRC, 24 okt.) Mogelijk heeft ze het humoristisch bedoeld, maar ook dan komt het vreemd op me over. Als ze het werkelijk meent, moest ze zich schamen. Het is natuurlijk ingegeven door de peptalk van minister-president Rutte, die zo nodig de economie wil stimuleren met geld, dat hij zelf niet heeft. We hebben kennelijk een gepamperde generatie voortgebracht, niet in staat zelf de eindjes aan elkaar te knopen en die niet kan wachten op de zogenaamde rijkdom van hun Ouders, die ze zitten te verkwanselen met beleggingsspelletjes of oppotten op spaarrekeningen die niets opbrengen. Dat ze misschien hun centjes opmaken aan de warme Spaanse kusten wordt nog net niet genoemd, maar is tussen de regels door te lezen. Stelde Rutte voor de ton te besteden aan een eigen huis, Aartsen heeft een betere bestemming: muzieklessen en sportcursussen van hun dierbare kleinkinderen, want Opa en Oma, zijn toch zo dol op hen. Elke generatie heeft zijn eigen problemen maar ook mogelijkheden. Elke generatie moet zijn eigen verantwoordelijkheden nemen. Wat grootouders nalaten aan hun kinderen is hun eigen keuze en geen verplichting. Een cursus gezinsbudgettering lijkt me voor Petra beter op zijn plaats. En bespaar ons het larmoyante: ‘de generatie, die overal naast lijkt te grijpen’. Ik heb veel vertrouwen in mijn kinderen en kleinkinderen en ben trots op ze. Vooral om wat ze presteren, maar zo'n brief van hen zou een nagel aan mijn doodskist zijn.

J.P. Verhagen

Niet mekkeren, wij delen al

Ik ben van de Babyboom generatie en wil reageren op het artikel van Philip Huff Die luxebanen zijn er niet meer; jongeren kunnen zijn wie ze zijn (NRC, 12 okt). De 29-jarige Huf legt zoals veel van zijn generatiegenoten de schuld van de crisis vooral bij ons babyboomers. Dat geklaag over teruglopende economie en verminderde mogelijkheden stoort: daarom noem ik hen soms de Babybèèeh generatie: ze mekkeren voortdurend dat ze erop achteruit gaan en van alles mislopen. Nog steeds heeft deze generatie het veel beter dan mijn generatie op die leeftijd. Jongeren van nu zijn hoger opgeleid, beschikken over betere (zorg)voorzieningen en zijn rijker dan wij toentertijd. Mijn generatie had nog nooit gehoord van comazuipen, feesten op Chersonissos of borstvergrotingen. Wel laten veel van mijn generatiegenoten jongeren delen in onze door de jaren heen verworven lusten, zoals werkopdrachten en investeren in zzp’ers. Wij nemen onze lasten zelf voor onze rekening, nu bejaardenhuizen sluiten en ook onze zorgverzekering duurder wordt. Dat ‘participeren’ zijn we van jongsaf aan gewend!

Margriet Hunfeld