Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Artsen blij met duidelijkheid inspectie over omstreden huisarts

Het is goed dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg duidelijkheid heeft gegeven over de dood van een terminaal zieke patiënt, vindt artsenorganisatie KNMG.
Het is goed dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg duidelijkheid heeft gegeven over de dood van een terminaal zieke patiënt, vindt artsenorganisatie KNMG. Foto ANP / Koen Suyk

Artsenfederatie KNMG is blij dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) duidelijkheid heeft gegeven rondom de dood van een terminaal zieke patiënt van de in opspraak geraakte huisarts uit Tuitjenhorn. Dat stellen de artsen vandaag in een verklaring.

De federatie had om meer duidelijkheid gevraagd nadat onrust onder artsen was ontstaan na de zelfmoord van de arts. De 58-jarige man was kort daarvoor op non-actief gesteld in verband met zijn handelen rondom de dood van zijn patiënt. De artsen zeggen blij te zijn dat de IGZ openheid geeft. De publicatie van het schorsingsbevel kan de ontstane onrust wegnemen, denken ze.

‘Arts handelde vaker in strijd met de regels’

De IGZ maakte gisteren bekend dat de huisarts de terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine gaf. De patiënt kreeg in totaal duizend milligram morfine ingespoten. Ook kreeg hij ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend.

Volgens de coassistent die de kwestie aan de orde bracht handelde de huisarts vaker in strijd met de regels bij het beëindigen van het leven van patiënten. Tegen de coassistent zei hij volgens de Volkskrant dat hij “ook weleens een zak over iemands hoofd had gedaan”. De huisarts had in zijn praktijk een speciaal kastje waarin hij onder meer morfine verstopte. Tegen de coassistent zei hij dat “alle huisartsen zo’n kastje zouden moeten hebben” en “dat je een lapzwans bent als je het niet zo doet”.

De advocaat van de huisarts, Cor Hellingman, noemde het relaas van de coassistent vanochtend in een reactie op Radio 1 “extreem eenzijdig” en “extreem dik aangezet”. Hellingman neemt het verslag van de assistent, “net koud uit de collegebanken en nog zo groen als gras”, niet al te serieus. “Het is extreem dik aangezet. Het is haar woord tegen het woord van de huisarts”, aldus Hellingman.