Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Arnon grunberg

In Arnon Grunbergs verhalenbundel Apocalyps (Nijgh & Van Ditmar, 320 blz., 19,95 euro) klinkt de echo van Willem Frederik Hermans. Je komt er illusieloze mensen in tegen, en personages die de medemens ertoe verleiden alle hoop op te geven. In Apocalyps, waarin verhalen staan die Grunberg tussen 2004 en 2012 verspreid publiceerde, lukt het niemand de werkelijkheid naar eigen hand te zetten. Misbruik in de kerk, afscheid van een hoofdredacteur (waar een krant ‘Vibrator voor de geest’ heet te zijn), de oorlog in Afghanistan – de actualiteit is dichtbij. Geen mens slaagt erin zich te redden: ze zijn door gevaarlijke gekken omringd, en veelal zijn ze zelf knettergek geworden door die werkelijkheid.