Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Amerika zet de toon

„De opmars op de beurzen van de laatste maanden komt in mijn ogen met name door de centrale banken en wordt geholpen door kleine lichtpuntjes. Met name het voortzetten van steunaankopen door de Amerikaanse Fed heeft beleggers optimistisch gestemd. Daarbij kwam de opluchting over het nipt bereikte begrotingsakkoord in de VS. Deze twee factoren zijn voor nu even positief, maar over twee maanden begint het debat daarover opnieuw. Structureler van aard zijn de lage rente, de tekenen van (minieme) groei van westerse economieën en, vooruit, de niet zo tegenvallende kwartaalcijfers van enkele grote concerns. Maar ik geloof dat de belegger zich toch vooral laat leiden door de situatie in Amerika. Vanaf december wordt dat weer spannend. Tot die tijd haalt de AEX wel de 400 punten hoor. Dat is nog maar een klein stapje.”

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl