Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Jazz

‘Als ik zwart heb gedaan, wil ik daarna wit doen’

Ntjam Rosie

(30) zingt, schrijft en produceert jazzy soulmuziek. Op 8 november begint haar theatertour.

Foto Maurice Boyer
Foto Maurice Boyer

Behoefte

„Ik ben geboren in Kameroen, iedere zondag gingen we naar de kerk: zingen, dansen. Muziek zit in mijn DNA. De noodzaak om te zingen kwam pas later, in Nederland. Na mijn havo ging ik iets anders studeren, onzeker of ik het zou redden in de muziek. Maar ik miste de drang en wist dat alleen muziek me gelukkig kon maken. Ik ben meer dan een zangeres; ik schrijf op piano en gitaar en produceer. Ik speel een mix van soul, jazz, gospel, afro en latin en schrijf in het Frans, Engels en Bulu. Moeilijk in een hokje te stoppen, dat hoor ik al mijn hele leven.”

Gevecht

„Tijdens mijn muziekopleiding was het heel erg zoeken. Ik kon slecht omgaan met kritiek en liep aan tegen mijn gebrek aan techniek. Ik moest keihard werken aan mijn zang, aan solfège, terwijl ik me wilde ontwikkelen als artiest. Dat botste. De leraren zeiden: je ideeën zijn te gek, maar leer eerst de regels. Ik heb geleerd om te presteren onder druk. Mijn wil was groot, dat heeft me gered. In het derde jaar begreep ik dat het probleem in mij zat; ik heb mijn muren laten zakken en me overgegeven. Daarna ging het geweldig, ik ben met een 9,5 afgestudeerd.”

Vernieuwing

„Als ik zwart heb gedaan, wil ik daarna wit doen. Ieder album moet complementair zijn. Elle was filosofisch, een gevoel. Het is een ode aan de vrouwen in mijn leven, vandaar ‘elle’ in de derde persoon. In At the back of beyond wilde ik heldere teksten brengen, meer van mezelf laten zien, als een singer-songwriter. Een nieuwe sound zoeken gaat makkelijker op een onbekend instrument, dus heb ik gitaar leren spelen. Het was gestoord, optreden met mijn gitaar na vijf maanden les, maar het hoort bij de boodschap van de plaat. Ik ben moedig, niet meer bang om fouten te maken.”

Geloof

„Ik zie mezelf als een boom. Mijn wortels liggen in Afrika, dat zal nooit uit mij verdwijnen, de stam is mijn wereld, voor 80 procent Nederland. God is het water, mijn levensbron. Hij geeft rust, troost, liefde en geduld, die dingen verspreiden zich in mij. Die diepe relatie met God ben ik sinds een paar jaar steeds meer gaan voelen. Ik moet dat ook meegeven in mijn muziek. Zonder hem ben ik niets. Ik heb een vrije wil, maar spiritueel gezien hoor ik dit te doen. Dat hou ik voor ogen als het even moeilijk wordt: het gaat uiteindelijk niet om mij.”

Autonomie

„Ik sta open voor een platencontract, maar er is nog geen label langsgekomen waarmee het klikte. Op artistiek gebied wil ik mijn vrijheid houden, ik ga mijn ziel niet verkopen voor een beetje bekendheid. Ik heb de business leren runnen op mijn voorwaarden. Mijn album is ook uit in Japan en Engeland. Ik kan leven van mijn muziek zonder dat iedereen weet wie Ntjam Rosie is. At the back of beyond is deels gefinancierd met crowdfunding via voordekunst.nl. Ik vraag niet graag om hulp, maar ik moest wel. Ik stond versteld hoeveel mensen me wilden helpen.”

Verrijking

„Op mijn achttiende heb ik mijn vader voor het eerst ontmoet. Hij wist al die tijd niet van mijn bestaan. Een tante was de zoektocht begonnen, met medewerking van mijn moeder. Als kind sprak ik met de maan alsof het mijn vader was. Hoe gaat het met je? Ik mis je! Mijn fantasie hield me overeind, zo had ik toch iets. Toen mijn tante mijn vader vond, had ik eigenlijk net besloten mijn verlangen op te bergen. Ik ben er, ik heb mijn moeder, het is goed zo. Maar dat ik hem nu kan bellen betekent zoveel voor me. Hij snapt me, beurt me op. Heel fijn.”

Loslaten

„Ik kom net terug van een tour door Azië, de komende maanden speel ik in Nederlandse theaters. Maar daarna? Mijn moeder leerde me dat het goed is om vijfjarenplannen te maken, maar naarmate ik ouder word, heb ik er steeds meer vrede mee dat dingen anders gaan dan gepland. Ik heb nog geen idee hoe ik mijn volgende plaat ga financieren. Over een paar maanden ga ik trouwen. Wie weet ben ik over een half jaar wel zwanger, als me dat is gegeven. Er gebeurt niet altijd wat ik wil, maar wel wat ik nodig heb. Daar vertrouw ik op.”