Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Ajax thuis niet langs hekkensluiter RKC Waalwijk

Kolbeinn Sigthorsson (rechts) van Ajax in duel met Sander Duits van RKC. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft in navolging van FC Twente punten gemorst in de Eredivisie. De regerend landskampioen speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen hekkensluiter RKC Waalwijk.

Zowel Ajax als Twente, dat verloor bij ADO Den Haag, heeft nu negentien punten. Daarmee delen beide ploegen in elk geval voor een dag de koppositie.

De Amsterdammers, waar Lasse Schöne de niet geheel fitte Ricardo van Rhijn verving en Daley Blind op het middenveld speelde, konden het thuispubliek niet vermaken. RKC trok zich geheel terug op de eigen helft en Ajax had daar geen oplossing voor. Kolbeinn Sigthórsson kopte kort voor rust op de paal en dat was zo’n beetje het enige serieuze wapenfeit.

Het matige, ideeëloze Ajax moest zelfs oppassen voor de counter van RKC, dat echter niet zuinig met de mogelijkheden omsprong. Daardoor hoefde doelman Jasper Cillessen alleen in te grijpen bij een kopbal van Danny van Hoevelen uit een hoekschop.

Trainer Frank de Boer probeerde met het inbrengen van Danny Hoesen voor Sigthórsson een slotoffensief te initiëren. De druk op het Waalwijkse doel nam ook toe, maar het leverde slechts een grote kans op. Thulani Serero vond doelman Jan Seda op zijn weg. Ajax leed daardoor voor het eerst dit seizoen puntverlies op eigen veld.

Ajax en Twente, dat een beter doelsaldo heeft, hebben een punt voorsprong op PSV en PEC Zwolle. Die ploegen komen zondag in actie. Feyenoord, Vitesse en FC Groningen staan op zeventien punten en kunnen de koplopers ook nog voorbij streven.

RKC, dat zijn laatste zeven wedstrijden verloor, pakte voor het eerst sinds 24 augustus een punt. De ploeg van coach Erwin Koeman blijft met zes punten uit elf duels wel hekkensluiter. Nummer zeventien NEC, dat vrijdag sc Heerenveen versloeg, heeft twee punten meer.

(Novum)