Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

1500 gebouwen lopen gevaar. We zeggen niet welke

foto bloomberg
foto bloomberg

1500 betonnen gebouwen in Los Angeles zijn te zwak om een aardbeving te overleven van 6,7 op de schaal van Richter, zeggen bouwkundigen van de Universiteit van Californië in Berkeley. Hun lijst willen ze niet afgeven, uit angst voor rechtszaken. Een informeel verzoek van de burgemeester is geweigerd. De studie loopt nog en de resultaten zijn nog niet voldoende onderbouwd, aldus de onderzoekers. Een aardbeving van kracht 6,7 wordt in de komende 30 jaar verwacht.

Betonnen gebouwen kunnen slecht tegen de zijwaartse krachten van een beving. Ze kunnen dan als een kaartenhuis instorten. Voldoende staal in de structuur belemmert zijwaartse bewegingen. Daarmee maakt de constructie meer kans overeind te blijven. Stalen versterking kan achteraf worden aangebracht en dat is bij veel gebouwen in Los Angeles gebeurd. De onderzoekers, van het Pacific Earthquake Engineering Research Center (PEER), deden hun werk via archieven en ‘te voet.’ Jurist prof. Mark Gergen van Berkeley verklaart dat PEER, zolang de gegevens niet duidelijk misleidend zijn, juridisch goed zit. „Maar als iemand een zaak tegen ze begint, kunnen de kosten oplopen.” De Los Angeles Times heeft eigen onderzoek gedaan. De krant komt tot een vijftigtal gebouwen in het centrum, waaronder dat van Capitol Records en het W Hotel. Verder meer dan 1000 gebouwen in de stad en nog honderden elders in de stad. Een interactieve kaart staat online (zie nrc.nl/wetenschap). Ze hebben ‘een fractie’ van de gebouwen bekeken en stellen dat de beschikbare informatie vaak tekortschiet. Een woordvoerder van de gemeente toonde begrip voor de voorzichtigheid van de wetenschappers. Er komt geen officieel verzoek om data.

Herbert Blankesteijn