Zwaargewichten in Oekraïense politiek

Bokskampioen Klitsjko, nu nog parlementariër, wil president van Oekraïne worden.

Zwaargewicht Vitali Klitsjko wil president van Oekraïne worden. In de Verchovna Rada, het parlement, waarin zijn partij Oedar (Stoot) ruim tien procent van de zetels controleert, heeft de bokser gisteren aangekondigd dat hij wil proberen om in 2015 president Viktor Janoekovitsj te verslaan. Al vermoedt Klitsjko (42) wel dat de zittende macht er alles aan zal doen om hem te isoleren.

Vitali Klitsjko, ‘Doktor IJzeren Vuist’, is al veertien jaar regerend wereldkampioen zwaargewicht bij een van de internationale boksbonden. Zijn jongere boer Vladimir, die dit najaar een Russische uitdager versloeg, is dat al negen jaar bij andere bonden. Van hun moeder mogen ze niet tegen elkaar vechten om welke titel dan ook.

In 2010 stichtte Vitali Klitsjko, die eerder al meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in Kiev, een eigen partij. Oedar onderscheidt zich van de even grote Communistische Partij (CPOe) en de ultranationalistische partij Vrijheid door haar gematigde pro-Europese koers die van de weeromstuit niet anti-Russisch is. Klitsjko, zelf geboren in de toenmalige Sovjetrepubliek Kirgizië – vader was officier in het leger – weigert bijvoorbeeld de taalstrijd tussen het Oekraïens en het Russisch op te spelen. Anders dan de Partij van de Regio’s van Janoekovitsj en het rivaliserende Batkivsjtsjina van de nu nog gedetineerde ex-premier Joelia Timosjenko probeert Klitsjko bovendien niet de spreekbuis te zijn van oligarchen en hun economische belangengroepen. Door deze tussenpositie kan Klitsjko in potentie aanvaardbaar worden voor een bredere groep burgers in Oekraïne.