Zeerechttribunaal buigt zich over twee weken over Arctic Sunrise

De Arctic Sunrise tijdens een eerdere inspectie van de Russische autoriteiten.
De Arctic Sunrise tijdens een eerdere inspectie van de Russische autoriteiten. Foto EPA/ Dmitri Sharomov

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg buigt zich op 6 november over de Arctic Sunrisekwestie, zo meldt het Duitse persbureau dpa op gezag van de president van het tribunaal, schrijft Novum. Nederland probeert daar het Greenpeace-schip en de dertigkoppige bemanning vrij te krijgen.

Het is maar de vraag op een uitspraak de kwestie zal oplossen, aangezien Rusland het tribunaal maar deels erkent. Het land gaf na de bekendmaking van Nederland naar het tribunaal te stappen al aan niet te zullen meewerken. Tribunaalpresident Shunji Yanai waarschuwt vandaag dat het Russische voorbehoud een “groot probleem” is.

Woensdag werd de aanklacht tegen de bemanning, onder wie twee Nederlanders, afgezwakt van piraterij (maximaal vijftien jaar cel in Rusland) naar vandalisme (maximaal zeven). Greenpeace was daar echter niet over te spreken en noemde de aanklacht nog steeds “buitenproportioneel”.

Protest tegen boren in Noordpoolgebied

De Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De milieuorganisatie wilde een booreiland van het bedrijf zo lang mogelijk bezetten.

Het schip werd echter geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept. Rusland klaagde vervolgens alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, aan voor piraterij.