Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Wij zijn niet op datingreis

Reisbureaus spelen in op het ‘explosief groeiende aantal singles’ met hun reizen voor alleenstaanden En nee, die zijn niet bedoeld om een partner te ontmoeten Maar het is wel leuk áls het gebeurt

Illustratie Thinkstock

Wanneer Marianne van der Veen (30) halverwege de ochtend op Schiphol aankomt zijn haar reisgenoten nog niet gearriveerd. „Ik dacht altijd: ik ga niet op singlereis”, zegt ze. „Dat is meer iets voor kneuzen.” Ze heeft haar wandelschoenen aan, over haar rode jas draagt ze een bontgekleurde sjaal. „Dat is het natuurlijk niet, hoor”, voegt ze daar snel aan toe. Maar toch, ze moest een flinke hobbel nemen voor ze de moed had om een reis te boeken.

Over een paar uur vertrekt Van der Veen met een groep van 22 reizigers naar Vietnam. Op singlereis, een groepsreis speciaal voor alleenstaanden. Er is een gids die de groep in het land van bestemming opvangt en begeleidt, de maaltijden zijn meestal gezamenlijk, net als de activiteiten. Alleen de aankomst op Schiphol gaat individueel.

De komende jaren groeit het aantal singles explosief volgens de cijfers van het CBS. Nu telt Nederland 2,8 miljoen eenpersoonshuishoudens, in 2025 zal dat aantal gestegen zijn tot 3,3 miljoen. Daar spelen reisorganisaties op in.

De reis van vandaag is georganiseerd door Fox Vakanties, een touroperator die sinds 2003 singlereizen aanbiedt. Daar worden er steeds meer van verkocht, zegt directeur Willem Jan Makkinga. Hoeveel precies wil hij niet zeggen, „uit concurrentieoverweging”. Andere touroperators bevestigen dat de reizen steeds populairder worden. „Het is een sterk groeiend product”, zegt Guido van Wesel van Kras Vakanties. „We bieden de reizen al meer dan tien jaar aan. Vooral de laatste jaren zien we het aantal boekingen stijgen.”

Alfred Brugman (46) was misschien wel liever met zijn vrienden op vakantie gegaan, zegt hij. „Dat is wat vertrouwder en levert minder stress op.” Niet dat hij vannacht wakker heeft gelegen, hoor, want hij weet inmiddels hoe singlereizen werken: dit wordt zijn vijfde keer. Met een bungelende fotocamera om zijn nek voegt hij zich bij de groep. Maar elke keer al die nieuwe mensen, verzucht hij, „opnieuw 22 namen uit mijn hoofd leren”.

Geen nacht alleen geslapen

Maar wat doe je eigenlijk op singlereis? Het assortiment is behoorlijk breed. Naast reguliere zonvakanties en wintersportreizen, kun je op tennis- of golfreis, naar Portugal om daar de salsa te leren, of op een cruise langs de Turkse kust. En dan zijn er nog de actieve vakanties en singlereizen speciaal voor hogeropgeleiden.

Maar noem het geen datingreis. Willem-Jan Zeelenberg (34) gaat vandaag voor de zevende keer mee, en hij vindt het vervelend dat hij het elke keer weer moet uitleggen. Dan onderbreekt Marianne van der Veen het gesprek. „Ik snap niet waarom je dat steeds vraagt”, zegt ze fel. Een singlereis is volgens haar gewoon een vakantie. „En géén datingreis.”

Maar het is wel fijn áls er iets gebeurt. Tweemaal keerde Albert Brugman niet als single terug van singlereis. Toen was hij „een leuk iemand” tegengekomen. Die relaties liepen uiteindelijk uit op niets. Brugman ziet vaker stelletjes ontstaan. „Het is ook een keer voorgekomen dat de vonk al oversloeg tijdens een kennismaking die aan de reis voorafging” vertelt hij. „Die mensen hebben uiteindelijk geen nacht alleen geslapen.”

Singlereizen bestaan pas sinds een jaar of tien, zegt Rineke van Doorn van Singlereizen.nl. Ze is naar eigen zeggen „een pionier” op het gebied van singlereizen. In 2003 begon ze als touroperator voor singles. Volgens haar vertelde in die tijd nog niemand aan vrienden en collega’s dat ze op singlereis gingen. „Het had het imago van zielig en eenzaam. Alsof iemand geen vrienden heeft om mee op vakantie te gaan.”

Dat taboe is de afgelopen jaren verdwenen. Nu komen singles er volgens Van Doorn openlijk voor uit dat ze op singlereis gaan. Vrienden hebben ze meestal wel, maar die kiezen er vaak voor om met hun geliefde op vakantie te gaan. De overblijvers moeten daarom op zoek naar een alternatief. Zo ook Van der Veen: „Mijn vrienden en collega’s zeiden: dat is leuk, moet je doen.”

De touroperators zijn het met haar eens: een singlereis is geen datingreis. Maar, zegt Van Doorn, „in een grote groep met leeftijdsgenoten die allemaal single zijn, kan er natuurlijk iets ontstaan”. De meest gestelde vraag die ze krijgt van singles die een reis boeken: ‘Hoe oud zijn mijn reisgenoten?’

De meerderheid van de reizigers die vandaag naar Vietnam vertrekken is tussen de dertig en veertig jaar oud. Dat komt overeen met de gemiddelde leeftijd van singlereizigers bij Fox. De singleklanten bij de reisorganisatie zijn gemiddeld 37 jaar oud.

Je hoort overal wel verhalen over de happy single, zegt Van Doorn. Daar gelooft ze niet in. „Ik durf te zeggen dat 98 procent van de alleenstaande graag een maatje in het leven zou willen hebben.” Dat merk je volgens haar als de reizigers elkaar voor het eerst zien op het vliegveld. Tijdens de ontmoeting kijkt iedereen toch even goed de groep rond. „Om te kijken of er misschien iemand tussenzit die ze leuk vinden.”

Ook Brugman zou het leuk vinden om opnieuw iemand te ontmoeten. Maar de zoektocht naar de liefde van je leven mag volgens hem nooit de motivatie zijn om een reis te boeken. „Als je alleen maar daar mee bezig bent, dan heb je geen vakantie meer.”