VN roepen op experts als Verene Shepherd te respecteren

Ruim voor aanvang van het kinderfeest is de discussie al van start gegaan.
Ruim voor aanvang van het kinderfeest is de discussie al van start gegaan. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Experts die vrijwillig onderzoek doen voor de Verenigde Naties zouden niet moeten worden aangevallen. Die oproep doen de VN op hun weblog naar aanleiding van de ophef over uitspraken van Zwarte Piet-onderzoekster Verene Shepherd.

“Deze individuen moeten niet het onderwerp worden van haat of aanvallen tegen hun persoonlijke integriteit, of welke vorm van intimidatie dan ook in hun verdediging van de mensenrechten”, staat te lezen op de weblog. Dat zou in deze zaak wel gebeurd zijn.

De VN benadrukken dat Shephard haar werk vrijwillig en onafhankelijk uitvoert, en geen VN-medewerker is. Ze spreekt dus uit eigen naam. De Jamaicaanse expert wordt ook niet betaald voor het onderzoek dat ze uitvoert naar Zwarte Piet.

NRC Handelsblad schreef vandaag over de Zwarte Piet-werkgroep van Shepherd dat die “een van de vele werkgroepen” is die de Verenigde Naties onafhankelijk adviseren:

“Deze werkgroep, onafhankelijk van de VN, maar rapporterend aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Genève, bestaat uit vier leden met ieder specifieke expertise over rechten voor minderheden. Shepherd zit in de ‘Zwarte Piet-werkgroep’ als voorzitter van de werkgroep over kwesties van mensen van Afrikaanse afkomst.

De leden gaan over de hele wereld op werkbezoek in landen.

Shepherd riep op tot afschaffing sinterklaasfeest

De onderzoekster noemde het feest deze week een terugkeer naar de slavernij. Tegen EenVandaag zei ze dat ze zich nog in Nederland zou informeren en dat de werkgroep zich nog van het tegendeel kon laten overtuigen, maar dat ze op persoonlijke titel alvast kon zeggen dat de kwestie haar niet bevalt. Shepherd riep op tot afschaffen van het sinterklaasfeest, tot groot ongenoegen van veel Nederlanders.

Een Kamerdelegatie die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York wil Shepherd naar aanleiding van haar uitspraken om opheldering vragen. De Facebookpagina ‘Pietitie’, inmiddels met ruim 2,1 miljoen likes, werd opgericht als reactie op de uitspraak van Shepherd. Op de pagina staan veel boze reacties op Shepherd. Ook haar e-mailadres wordt in commentaren op de pagina verspreid.

NRC Handelsblad meldde afgelopen zaterdag dat de VN onderzoek doen naar het Nederlandse sinterklaasfeest. Begin dit jaar stuurden vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme een brief aan Nederland omdat zij “informatie gekregen” de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. In november vergadert de werkgroep over de kwestie.