Chinese belegger is gek op dure postzegels

De waarde van de postzegel uit de voormalige Britse kolonie Kenia-Uganda wordt geschat op zo’n 150.000 euro.
De waarde van de postzegel uit de voormalige Britse kolonie Kenia-Uganda wordt geschat op zo’n 150.000 euro.

Postzegels als beleggingsproduct. Het klinkt misschien absurd, maar Chinese beleggers nemen postzegels zeer serieus. Aanstaande donderdag 31 oktober wordt de duurste postzegel ooit in Nederland geveild. Bij veilinghuis Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling verwachten ze voornamelijk veel interesse uit China.

De cataloguswaarde van de zegel is 150.000 euro, het bieden begint al vanaf 50.000 euro.

„De postzegel zal na de veiling zo goed als zeker naar het buitenland gaan”, zegt veilingmeester en eigenaar René Dresken van de Nederlandsche Postzegel- en Muntenveiling. Hij verwacht dat een Chinese koper via de telefoon zal bieden, of dat een Britse firma de zegel zal opkopen, om hem vervolgens naar China door te verkopen.

De felbegeerde postzegel is afkomstig uit de voormalige Britse kolonie Kenia-Uganda en is 88 jaar oud. Er bestaan slechts vier andere gave exemplaren van deze postzegel, maar die zitten in private collecties en musea.

Volgens Dersken zijn Chinese beleggers geïnteresseerd in zeldzame postzegels, omdat ze als belegging de zekerheid met zich meebrengen dat ze in waarde stijgen.

De duurste zegel ooit geveild is een exemplaar van de alleroudste Britse postzegel, de Penny Black. Een Amerikaanse zakenman betaalde daar 3,6 miljoen euro voor.

    • Piet van de Velde