Telecombedrijf América Móvil boekt fors lagere winst

De winst van het Mexiaanse América Móvil is gehalveerd. De overname van KPN is voorlopig afgeketst.

De winst van telecombedrijf América Móvil is in het derde kwartaal flink gedaald. Het bedrijf van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim leed onder de zwakke economische omstandigheden in Mexico, de belangrijkste markt voor de onderneming. Klanten van América Móvil belden bovendien minder, zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

De omzet van América Móvil steeg in het derde kwartaal met 0,7 procent tot 10,8 miljard euro. De grootaandeelhouder van het Nederlandse KPN zag de winst met bijna 50 procent dalen tot 900 miljoen euro.

América Móvil moest vorig kwartaal ruim dubbel zoveel afschrijven als een jaar geleden en had te maken met ongunstige wisselkoersen waardoor de concurrentiepositie verslechterde.

Over de – voorlopig – afgeketste overnamepoging van KPN bracht het Mexicaanse bedrijf in de kwartaalcijfers geen nieuwe informatie naar buiten. América Móvil deed begin augustus een voorlopig bod van 2,40 euro op alle uitstaande aandelen van het Nederlandse telecombedrijf.

Eerder deze maand maakte América Móvil bekend dat het bedrijf afziet van de overnamegesprekken met KPN. Het bedrijf wil niet meer betalen dan 2,40 per aandeel, terwijl KPN een forse premie eiste. Het bedrijf was meer waard geworden, vond KPN, na de verkoop van dochter E-Plus in Duitsland en een bijbehorend belastingvoordeel.

Maar Carlos Slim had in zijn ogen genoeg toezeggingen gedaan. In een toelichting op de cijfers zegt América Móvil dat de overname niet konden worden afgerond door „langdurige aanwezigheid” van de stichting.

De stichting ‘Preferente Aandelen B KPN’ trok eind augustus een beschermingswal op en verwierf nagenoeg 50 procent van het aantal uitstaande en stemgerechtigde aandelen.

Daarmee werd het streven van América Móvil om minstens de helft van de aandelen KPN in bezit te krijgen geblokkeerd.