Aanklager wil schikking met Heleen Mees

Foto EPA

De spraakmakende juridische zaak tegen Heleen Mees in New York brokkelt af. De aanklager heeft een schikking voorgesteld waarbij vervolging van de Nederlandse econoom en publicist wegens stalking en bedreiging wordt geschrapt. In ruil zou Mees therapie moeten ondergaan. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting van de vier maanden oude zaak in Manhattan.

Volgens het aanbod, dat door haar advocaat Ira London is verworpen, zou Mees alleen schuld bekennen aan het lastigvallen van de Brits-Nederlandse bankier Willem Buiter en zijn familie – geen misdrijf, maar een overtreding. Ze zou daar hooguit een boete voor kunnen krijgen, en geen strafblad aan overhouden. „De angel is uit de zaak”, zei London achteraf, met Mees zwijgend aan zijn zijde. Hij sloot niet uit de schikking nog te aanvaarden – Mees kan er tot 22 november op ingaan. Maar hij lijkt ervan overtuigd dat hij de geloofwaardigheid van Buiter voldoende in twijfel heeft getrokken om te kunnen voorkomen dat Mees in therapie hoeft. Mees , een voormalig docent aan New York University en oprichter van de beweging Women On Top, werd in juli gearresteerd. Als er geen schikking komt, moet ze in januari weer voorkomen.