‘Slachtoffers en verdachten moeten te lang wachten op rechtszaak’

Mr. L. Verheij, president van het gerechtshof in Den Haag.
Mr. L. Verheij, president van het gerechtshof in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Slachtoffers en verdachten moeten onaanvaardbaar lang wachten op hun rechtszaak. Voor duizenden strafzaken is geen tijd. Dat heeft president van het gerechtshof in Den Haag Leendert Verheij vandaag gezegd tegen RTL Nieuws. Volgens Verheij heeft dit kabinet te hard bezuinigd.

Verheij twittert dat niet alles slechter gaat, maar ziet toch veel ruimte voor verbetering:

Twitter avatar VerheijLeendert Leendert Verheij Ik heb RTL ook gezegd dat aanhoudingspercentage strafzaken daalt ondanks toenemende complexiteit. Goede prestatie! #rtl 1/4
Twitter avatar VerheijLeendert Leendert Verheij Rechtspraak en OM pakken problemen samen aan, voorstellen volgen http://t.co/Fal3T7rhxW #rtl 2/4
Twitter avatar VerheijLeendert Leendert Verheij Intussen voor toenemende complexiteit strafzaken niet wegkijken. Zaken vragen meer tijd: A’damse zedenzaak, grensrechter etc.#rtl 3/4
Twitter avatar VerheijLeendert Leendert Verheij Als strafzaken langer duren, moeten andere wachten. Als we dat niet willen: niet verder op mensen bezuinigen. #rtl 4/4

Bij het Openbaar Ministerie en de rechtbanken lopen de wachtlijsten op, constateert Verheij. Grote zaken als die van Benno L. of de grensrechterzaak kosten zo veel tijd en mankracht dat andere, kleinere zaken over bijvoorbeeld mishandelingen of verkrachtingen op de plank blijven liggen.

Bij het OM heerst daarbij volgens Verheij een organisatorische chaos. Parketten zijn gefuseerd en dat verloopt niet goed. Dossiers zouden door de problemen incompleet zijn of te laat worden aangeleverd. Dat betekent vertraging en “natuurlijk ook een stukje ergernis”, aldus Verheij.

‘Te veel bezuinigingen’

Volgens Verheij is er te veel bezuinigd, en heeft de samenleving daar ook last van:

“Rechtspraak is een kerntaak van de overheid. Je kunt niet van de rechtspraak vragen dat je minstens hetzelfde en zelfs nog meer gaat doen en er geld af moet. En dat geldt voor het Openbaar Ministerie net zo.

Als je ziet dat zaken niet snel op zitting komen en dat berechting niet snel plaatsvindt, dan roept dat grote irritatie op en dat kan ook het vertrouwen in de rechtspraak op een gegeven moment schaden.”

Opstelten: programma opgezet om strafrecht te versterken

In een reactie laat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten weten dat in samenwerking met de politie, justitie en rechtspraak een programma, Versterking Prestaties Strafrechtketen (VPS), is opgezet “om op alle fronten de strafrechtketen te versterken”. Zaken moeten daardoor sneller, slimmer, beter en transparanter worden afgehandeld. Binnenkort doet hij verslag van de vorderingen in het programma.

Hij erkent de problemen bij het OM wel. Over de chaos bij het OM stelt het ministerie dat de strafrechtketen nu “in verbouwing” is. “Aanloopproblemen zijn daarbij onvermijdelijk, maar worden waar ze zich voordoen meteen aangepakt.” De “taakstelling” bij het OM wordt ondertussen “op verantwoorde en gefaseerde wijze” uitgevoerd, aldus de minister.

Het OM en de Raad voor de Rechtspraak melden ook in reactie op het nieuws samen de problemen in het strafrecht te gaan aanpakken. Ze stellen een task force in. Aanleiding voor de task force zijn problemen in de strafrechtspraak, aldus de verklaring. De task force moet gaan inventariseren op welke gebieden problemen met strafdossiers worden ervaren en nog dit najaar adviseren hoe die op korte termijn kunnen worden opgelost.

    • Anouk van Kampen