Schaatsers op goudkoers ondanks strubbelingen

Bestuurlijk is het rommelig, maar verder staat niets enkele gouden plakken in de weg. „Sotsji is het enige wat telt.”

Foto ANP

Een schaterlach klonk vorige week vrijdag door de zonovergoten entree van de Max Aicher Arena in Inzell. „Kunnen we nog geld bieden”, grapt Sven Kramer over de in zijn ogen tegenvallende loting voor de 1.500 meter van die avond. Schaatsers en coaches van de TVM-ploeg wachten op elkaar na de ochtendtraining. Beetje hangen, beetje dollen, hoofdcoach Gerard Kemkers zit met laptop ongewoon ontspannen op de warme grond. Geen spoor van stress voor het begin van de olympische winter. Klaar om straks in februari te schitteren op de Spelen van Sotsji.

Friese en Almeerse twisten over een nieuwe nationale ijsbaan in 2016. Commerciële ploegen die schaatsbond KNSB financieel een hak zetten door een goedkope B-licentie te nemen. De bond die terugslaat door een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen terug te geven, waardoor de ploegen straks een extra geld en energie vretende trip naar Kazachstan moeten maken. Kramer maakt Doekle Terpstra uit voor „incompetent”, waarna de bondsvoorzitter opstapt. Een zomer vol schaatsonrust? „Ik heb geen enkele training hoeven missen”, sprak Kramer bij de presentatie van zijn ploeg TVM. De rest is bijzaak.

In de Adler Arena van Sotsji beginnen op 8 februari de enige schaatswedstrijden die er echt toe doen. Ireen Wüst schrapt nu al de wereldbekerwedstrijden in Astana en Berlijn. Stefan Groothuis, in 2012 nog wereldkampioen, twijfelt over deelname aan de WK sprint in Nagano. En Kramer wist vorig jaar al dat hij zijn Europese titel niet zal verdedigen in Hamar. De experimentele NK in het Olympisch Stadion van Amsterdam is hooguit een commercieel toetje, zoals de WK allround in Thialf dat sportief is. Kramer: „Sotsji is het enige wat telt.”

Schaatsgrootmacht Nederland beschikt nog altijd over een ideaal sportklimaat voor de toppers. Buitenlandse concurrenten lagen in oktober al in katzwijm van het niveau dat de TVM-ploeg na een reeks zomerse trainingskampen tentoonspreidde in Inzell. Kramer reed een van zijn beste 1.500 meters ooit (1.46 met miniem verval) en scoorde achteloos 6.15 op ‘zijn’ vijf kilometer. Zoals Wüst de dag na een zware drie kilometer naar 1.55 knalde op haar favoriete 1.500 meter. „Mijn beste seizoensstart ooit”, aldus de olympisch kampioene.

Kramer en Wüst zijn net als in 2010 de gedoodverfde goudenmedaillewinnaars. Hun ploeg TVM raakte Jan Blokhuijsen kwijt aan Corendon, waar trainer Jan van Veen zich voegde bij de ploeg van coaches Renate Groenewold en Peter Kolder. Daar kwam een gretige Koen Verweij voor terug, die zijn zinnen heeft gezet op de 1.500 meter en met Kramer en Blokhuijsen een ‘zekere’ gouden medaille moet binnenhalen op de ploegachtervolging.

Ook de mannen- (BrandLoyalty) en vrouwenploeg (Activia) van coach Jac Orie ontbrak het aan niets in de route naar Sotsji. Hun kansen liggen vooral op de middenafstanden met Stefan Groothuis en Kjeld Nuis, en de sprint met Jan Smeekens en Ronald Mulder. En in deze olympische cyclus zijn de Nederlandse kansen op eremetaal nog verbreed door twee nieuwe ploegen. Bij beslist.nl gaf coach Gerard van Velde sprint een impuls, met de wereldtitel van Michel Mulder vorig seizoen als voorlopig hoogtepunt. De BAM-ploeg van coach Jillert Anema schittert sinds 2011 op de lange afstanden. Kopmannen Jorrit Bergsma en Bob de Jong, klaar voor zijn vijfde Spelen, dagen Kramer uit op de tien kilometer.

NOC*NSF-baas Maurits Hendriks zorgde even voor een rimpeling in de vijver door van alle olympische schaatsers een ‘Elfstedenverklaring’ te eisen. Niemand mag tijdens de Spelen terug naar Friesland. Verder staat weinig een recordscore aan goud (vijf in Nagano 1998) in de weg. Maar daarna? TVM stopt de miljoenensponsoring, van de huidige sponsors heeft slechts BrandLoyalty al gezegd na dit seizoen door te gaan. De internationale schaatsbond ISU gunt Nederland in 2016 geen enkele internationale topwedstrijd meer. Niemand die het weten wil. De blik blijft strak op Sotsji.

    • Maarten Scholten