Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU wil hardere aanpak mensenhandel - Rutte wil geen bootvluchtelingen opnemen

Een gezellig onderonsje op de EU-top in Brussel.
Een gezellig onderonsje op de EU-top in Brussel. Reuters / Francois Lenoir

Premier Rutte is niet bereid meer asielzoekers op te nemen om zo de druk op de zuidelijke EU-landen te helpen verlichten. Dat heeft hij vandaag duidelijk gemaakt na afloop van een Europese top in Brussel.

De zuidelijke landen vinden dat de noordelijke meer vluchtelingen moeten opnemen, maar Rutte wil daar niets van weten. “Ik denk niet dat dat de oplossing is”, zei Rutte.

“Nederland levert al een bovengemiddeld aandeel. Als je kijkt naar het aantal asielzoekers per duizend inwoners, scoort Nederland hoog als je het vergelijkt met de landen in Zuid-Europa.”

Rutte zegde wel toe om een surveillancevliegtuig van de Nederlandse kustwacht in te zetten die in de eerste drie weken van december gaat patrouilleren boven de Middellandse Zee om bootvluchtelingen op te sporen.

EU wil hardere aanpak mensenhandel - werkgroep ingesteld

De Europese regeringsleiders willen mensensmokkel en mensenhandel in het Middellandse Zeegebied harder aanpakken. Maar hoe is nog onzeker. De lidstaten vragen advies aan een werkgroep over de problemen rond de groeiende stroom immigranten die de Middellandse Zee proberen over te steken om zo Europa te bereiken. Zo is vandaag besloten op de top.

De werkgroep, de onlangs ingestelde Task Force for the Mediterranean, moet op korte termijn komen met ‘concrete operationele voorstellen voor een efficiëntere inzet van Europese middelen’, zei Van Rompuy. Over oplossingen op langere termijn spreken de Europese regeringsleiders verder in juni volgend jaar.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy My remarks after today’s #EUCO. We discussed #EasternPartnership, #migration flow & #youth employment. http://t.co/ZWxMDuUzhL

Het Europese migratiebeleid stond officieel helemaal niet op het programma maar door de recente bootrampen bij het Italiaanse Lampedusa, waarbij ruim 400 vluchtelingen omkwamen, was er geen ontkomen meer aan. (NRC/Novum)