Russell Brand onder vuur tijdens BBC Newsnight: dus jij wil een revolutie?

Kritische vragen werden met een sceptische blik in hoog tempo door BBC-journalist Jeremy Paxman afgevuurd op Russell Brand tijdens een interview. Brand leek hiervan weinig onder de indruk, hij hield ongestoord een vurig pleidooi voor een volledige hervorming van het huidige politieke systeem.

Kritische vragen werden met een sceptische blik in hoog tempo door BBC-journalist Jeremy Paxman afgevuurd op Russell Brand. Tijdens een interview met de komiek en acteur leek deze daar weinig van onder de indruk, en Brand hield ongestoord een vurig pleidooi voor een volledige hervorming van het huidige politieke systeem. Inderdaad, een revolutie.

Brand werd door Paxman geïnterviewd omdat hij deze week gastredacteur is bij het links georiënteerde politieke tijdschrift New Statesman. De interviewer zet vanaf de start de toon:

“Wie ben jij om redactie te voeren over een politiek blad? [...] Klopt het dat je niet stemt? Hoe heb je dan enige autoriteit om over politiek te praten?”

Brand legt uit:

“Ik haal mijn autoriteit niet uit het huidige, vrij beperkte paradigma dat slechts een kleine groep mensen dient. Ik zoek naar alternatieven buiten het huidige politieke systeem. Naar een nieuw politiek systeem dus dat de mensheid van dienst zou kunnen zijn.

Wat we in ieder geval niet moeten doen: de planeet vernietigen, enorme economische ongelijkheid creëren en het belang van de mensheid negeren.”

https://www.youtube.com/watch?v=xGxFJ5nL9gg

Paxman blijft hameren op het feit dat Brand geen autoriteit heeft om die rol op zich te nemen, als komiek die nog nooit heeft gestemd. Brand:

“Het is niet dat ik niet stem uit apathie, ik weiger te stemmen omdat de bestaande politieke klasse absolute onverschilligheid, vermoeidheid en uitputting veroorzaakt met leugens, verraad en bedrog. Dit politieke systeem is al generaties lang aan de gang waardoor een rechteloze, gedesillusioneerde, moedeloze onderklasse is ontstaan die door niemand wordt vertegenwoordigd. Een stem uitbrengen betekent een stilzwijgende medeplichtigheid met dat systeem.”

Lees hier het manifest van Russell Brand dat hij schreef voor The New Statesman waarin hij pleit voor een revolutie.

    • Annemarie Coevert