‘Oud-patiënten Jansen Steur willen niet met hem in gesprek’

Het Medisch Spectrum Twente, het ziekenhuis waar Ernst Jansen Steur jarenlang werkzaam was en vermoedelijk verkeerde diagnoses stelde. Foto ANP / Vincent Jannink

Voormalige patiënten, tevens slachtoffers van de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur hebben te kennen gegeven niet met hem te willen praten nadat hij gisteren via zijn advocaat deze wens uitte.

Zijn slachtoffers voelen zich emotioneel niet in staat tot een gesprek. Ook vinden ze het geen goed idee om vlak voor de eerste zittingen tegen de voormalige neuroloog met hem te spreken, zo verklaart letselschadespecialist Yme Drost, die 220 gedupeerden bijstaat, vanochtend tegenover het ANP.

Zijn advocaat schreef gisteren namens Jansen Steur dat ‘hij zich in ieder geval moreel schuldig voelt aan het aanwezige leed (…) en openstaat voor een persoonlijk onderhoud’. De advocaat benadrukte dat het niet de bedoeling was zaken goed te praten of sympathie te kweken bij de rechtbank.

Zeker één patiënt zou zijn overleden door foute diagnose

De behandeling van de zaak tegen de oud-neuroloog begint in november. Hij wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson zou hebben gesteld.

Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Door zijn praktijken zou minstens één patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld.

In 2003 werd hij bij het medisch centrum ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Maar vervolgens bleek begin dit jaar dat hij over de grens bij een kliniek in Duitsland werkte. Toen daar bekend werd dat er in Nederland een onderzoek tegen hem loopt, is hij vervolgens daar ook ontslagen.

    • Annemarie Coevert