Ongelijkheid mannen en vrouwen geslonken

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is wereldwijd iets kleiner geworden. Dat blijkt uit de nieuwste ranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF), organisator van de gelijknamige jaarlijkse bijeenkomst in Davos met bedrijven, politici en intellectuelen.

Net als vorig jaar wordt de top-10 gedomineerd door Scandinavische landen, met IJsland voor de vijfde keer op nummer 1. De participatie van vrouwen in de politiek en de economie is daar groot.

Nederland deed het dit jaar relatief slechter. Het verschil tussen mannen en vrouwen nam af, maar niet zo snel als in voorgaande jaren. Nederland zakte daardoor van de 11e naar de 13e plek op de ranglijst.

Sinds het WEF de ranglijst voor het eerst publiceerde, in 2006, is in 80 procent van de landen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen afgenomen. Het onderzoek kijkt onder meer naar de deelname van vrouwen aan politiek en economie en de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

Het WEF zegt zich zorgen te maken over de 20 procent van de landen waar de situatie niet is verbeterd. Zo hebben bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten wel geïnvesteerd in onderwijs, maar krijgen vrouwen geen werk.

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika waren de enige regio’s waar de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen juist is toegenomen. Jemen staat laatste op de lijst van 136 landen.