Onderzoek: corporatie Laurentius jaren opgelicht

De Bredase woningcorporatie Laurentius is jarenlang opgelicht door de Limburgse projectontwikkelaar Nieuwe Borg. Dat blijkt uit forensisch onderzoek dat de corporatie (8.500 woningen) heeft laten doen en uit een externe beoordeling van dat onderzoek door Ivy Advocaten uit Amsterdam. Deze krant heeft de stukken.

Nieuwe Borg werkte bij de oplichting samen met twee inmiddels ontslagen directeuren van Laurentius. Ze kregen in zeker één geval hulp van de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen van Laurentius. De schade voor de corporatie loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

Voor Laurentius waren de bevindingen gisteren aanleiding om aangifte te doen van omkoping, oplichting en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie bevestigt de aangifte.

Afgelopen elf jaar kwamen zestien corporaties in opspraak door riskante investeringen, fraude en gebrekkig toezicht. De reeks schandalen was voor de Tweede Kamer in april aanleiding tot de instelling van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

Wat Laurentius betreft is nu aangifte gedaan tegen onder anderen voormalig directeur-bestuurder Walter V. en zijn collega, financieel directeur Joop Peijen. V. is al verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek rond Laurentius. Hij zou smeergeld hebben aangenomen van projectontwikkelaar Wildhage uit ’s Gravenmoer. Wildhage verdiende miljoenen aan vastgoeddeals met Laurentius. De corporatie had vorig jaar een schuld van 100 miljoen euro.

Uit het forensisch onderzoek blijkt nu de betrokkenheid van een tweede projectontwikkelaar, Nieuwe Borg uit Roosteren. Ook tegen deze projectontwikkelaar is aangifte gedaan omdat hij zou hebben samengespannen met Walter V. Volgens Robert Hein Broekhuijsen van Ivy Advocaten, voormalig officier van justitie in de vastgoedfraudezaak Klimop, was ook hier mogelijk sprake van steekpenningen omdat de Laurentius-directie voortdurend „onzakelijke” beslissingen nam. Die pakten in het voordeel van Nieuwe Borg uit en kostten Laurentius miljoenen.

Laurentius deed verder aangifte tegen de Prinsenbeekse ex-notaris Jolanda Roelen, tot 2010 president-commissaris van Laurentius. Zij zou zich schuldig gemaakt hebben aan valsheid in geschrifte.

Tegen het Eindhovense architectenbureau Van Aken, dat via Walter V. opdrachten kreeg, is aangifte gedaan wegens omkoping van de directeur-bestuurder. Betrokkenen willen niet reageren. Van Aken ontkent betalingen aan Walter V. Laurentius verwijst naar een persbericht dat deze middag zou worden verspreid.

    • Joep Dohmen