Kromowidjojo laat Wouda vallen

Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo heeft coach Marcel Wouda terzijde geschoven en ingeruild voor de 26-jarige Christiaan Sloof. Haar vertrouwen was met 0,1 procent geslonken, zegt ze. Jacco Verhaeren: „En op 99,9 procent wint niemand goud.”

Ranomi Kromowidjojo en Marcel Wouda vertoonden deze zomer tijdens de WK in Barcelona nog lachende gezichten.
Ranomi Kromowidjojo en Marcel Wouda vertoonden deze zomer tijdens de WK in Barcelona nog lachende gezichten. Foto ANP

Topsporters die met hun coach breken, dat is van alledag. Maar dat zwemster Ranomi Kromowidjojo haar vertrouwen in trainer Marcel Wouda heeft opgezegd, komt wel heel onverwacht. Ook voor de geslachtofferde coach, bleek gistermiddag op een inderhaast uitgeschreven persconferentie in Eindhoven. Nadat de meervoudige olympisch kampioene een toelichting op haar verrassende besluit had gegeven, zei Wouda dat hij dit „niet heeft zien aankomen”.

Jacco Verhaeren, tot 1 januari nog technisch directeur van de zwembond, zegt in een telefonische toelichting dat Kromowidjojo hem woensdag in vertrouwen had genomen over haar twijfels ten aanzien van Wouda. Ze miste de „klik” en de „chemie” met haar coach. En dan is zelfs de door haar aangedragen 0,1 procent twijfel al te veel om door te gaan. Verhaeren begrijpt dat en zegt weleens signalen te hebben opgevangen van ergernissen bij Kromowidjojo over Wouda, „maar nooit van dien aard dat de werkrelatie op het spel stond”.

Met Nederlands succesvolste zwemster van de laatste jaren was Verhaeren er woensdag snel uit. Hij deelde haar mening dat een breuk met Wouda weliswaar de minst plezierige, maar gegeven de omstandigheden de beste oplossing is. „Omdat een topsporter die het allerhoogste nastreeft dit soort keuzes soms móét maken. Die 0,1 procent is een wezenlijk onderdeel van het succes; op 99,9 procent wint niemand olympisch goud. Kromowidjojo heeft die moed opgebracht en Wouda heeft de professionaliteit getoond haar besluit te accepteren.”

Wat niet wegneemt dat Wouda voorlopig rust heeft genomen. Hij is niet alleen Kromowidjojo kwijt, maar ook zijn baan als bondscoach. Die is gisteren met onmiddellijke ingang overgenomen door Christiaan Sloof, de jonge assistent-bondscoach. Ondanks zijn gebrek aan ervaring heeft Kromowidjojo haar vertrouwen uitgesproken in Sloof. Met hem heeft ze volgens Verhaeren wel een ‘klik’.

Dat Wouda even moet bijkomen, begrijpt Verhaeren. „Het is nogal wat. Sta je ’s ochtends aan de badrand om training te geven met je oog gericht op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, hoor je ’s middags om één uur dat je geen trainer meer bent van Kromowidjojo. Als dat perspectief in een klap wegvalt, gebeurt er iets met je.”

Kromowidjojo was gisteren op de persconferentie – met Wouda aan haar zijde – kort maar duidelijk. „Nadat Verhaeren bekend had gemaakt dat hij naar Australië vertrekt, heb ik me afgevraagd hoe ik verder moet. Kan ik de road tot Rio op deze manier volhouden? Het antwoord is: nee. Ik heb 99,9 procent vertrouwen in Wouda, maar niet de volle 100 procent. En die is echt nodig.”

Maar wat is de link met Verhaeren, die al een jaar niet meer Kromowidjojo’s coach is? Het antwoord: zijn definitieve afwezigheid.

Verhaeren was na de Spelen in Londen niet volledig uit beeld verdwenen; op de achtergrond was hij er altijd en in zijn functie als technisch directeur was hij nadrukkelijk aanwezig op grote toernooien. Nu die back-up straks wegvalt, mist Kromowidjojo haar vertrouwenspersoon. Verhaeren: „Ik functioneerde op de achtergrond. Ik dacht mee en keek mee. Die rol moet niet te groot worden gemaakt, maar bij afnemend vertrouwen in Wouda was dat voor Kromowidjojo aanleiding over haar toekomst na te denken. Mijn vertrek naar Australië moet je zien als katalysator van dat proces.”

De keus van Kromowidjojo voor Sloof als trainer is opmerkelijk. Haar nieuwe coach, een voormalige, allerminst succesvolle zwemmer, is nog maar 26 jaar en heeft amper internationale ervaring. Verhaeren ziet dat gebrek aan vlieguren als de grote onzekere factor. Dat heeft hij Kromowidjojo ook nadrukkelijk voorgehouden. „Anderzijds: zo ben ik ook begonnen. Voor Sloof pleit dat de zwemmers in Eindhoven tevreden over hem zijn en dat hij de aanleg en de vaardigheden heeft om een goede coach te worden.” Sloofs talent kwam vooral naar boven bij de openwaterzwemmers. Hij begeleidde Ferry Weertman (21) afgelopen zomer op de WK in Barcelona naar een knappe zesde plaats.

Hoe nu verder met Wouda, die Maarten van der Weijden in 2008 in Beijing naar olympisch goud loodste, maar nadien ook zwemsters kwijtraakte? Eerder braken Inge Dekker, Hinkelien Schreuder en Sharon van Rouwendaal met hem. Zijn toekomst is ongewis. Verhaeren heeft de groep van tien zwemmers in Eindhoven gevraagd over de nieuwe situatie na te denken. „Ik hoor wel wat de meningen zijn. Daarna is het tijd voor actie. Maar alle opties liggen open.”

Het schisma tussen Kromowidjojo en Wouda vertoont opmerkelijke overeenkomsten met de breuk tussen turner Epke Zonderland en zijn trainer Gerard Speerstra in 2009. De rekspecialist had destijds niet meer het volste vertrouwen in de man die hem bijna vijftien jaar had begeleid en koos voor juniorentrainer Daniel Knibbeler. Aanvankelijk met enige scepsis, maar al snel met een goed gevoel. Beiden hadden die ‘klik’, met als resultaat de olympische titel en sinds kort ook de wereldtitel.

Kromowidjojo hoeft niets meer te bewijzen. Maar wil ze over tweeënhalf jaar in Rio de Janeiro voor de tweede keer op rij goud op de 50 en 100 meter vrije slag winnen, dan leert de ervaring van Zonderland dat haar breuk met Wouda zomaar van doorslaggevende betekenis kan zijn.

    • Henk Stouwdam