Zwarte wraak is zoet

Wat zou Verene Shepherd er van vinden? Het programma Welkom bij de Kamara’s is prachtig studiemateriaal voor de anti-Piet-professor uit Jamaica, geïnteresseerd in de raciale verhoudingen in Nederland.

Een groepje witte Nederlanders – min of meer bekend – verblijft enige tijd bij een geïsoleerd levende stam in Namibië. Wat zij niet weten, en de kijker wel, is dat de stam niet bestaat. De inwoners van het nepdorpje worden gespeeld door 24 Afrikaanse figuranten en zes zwarte Nederlandse acteurs. Ziedaar het format, bedacht door producent Reinout Oerlemans en vanaf zaterdag te zien op SBS 6. Redface in plaats van blackface: de acteurs smeren hun gezichten in met rode verf voor een authentiek inboorling-effect.

Het bedrog is om te lachen. De gasten willen de lokale zeden respecteren en accepteren welgemoed dat het stamhoofd hen in het gezicht spuugt. Het scenario voorziet in sociale experimenten: oud-scheidsrechter Dick Jol wordt uitverkoren tot leider van de gasten en neemt die rol zeer serieus.

Welkom bij de Kamara’s staat geprogrammeerd op zaterdagavond prime time, SBS verwacht er veel van. Gisteravond zaten de zes acteurs aan tafel in De Wereld Draait Door, lachend om de grote grap die ze hebben uitgehaald. Was het soms niet pijnlijk, vroeg Matthijs van Nieuwkerk. Een enkele keer, was het antwoord, maar het was toch vooral heel grappig.

Professor Shepherd kan maar één conclusie trekken, na een week waarin Nederland massaal de liefde verklaarde aan Zwarte Piet. Welkom bij de Kamara’s is de wraak van zwart op wit. Terwijl de witte bedrogenen moeten ontbijten met kleffe maïspap, zitten de zwarte bedriegers aan een Hollands ontbijt met geroosterd brood en fruitsap. Zoals actrice Jennifer St. Jago het zei in DWDD: normaal wordt ze gevraagd voor een ‘oeleboele-rol’, dit was iets heel anders.

Welkom bij de Kamara’s Zaterdag, SBS 6, 21.00 uur

    • Mark Duursma