Opinie

Joël Broekaert Goed kwijlend

None

Soms kan het leven zo eenvoudig zijn. Om met de auto de camping bij St.-Fargeau op te rijden moet je bij de slagboom de code ‘1’ invoeren. In het kantoortje van de tandeloze campinghouder staat een vriezertje met drie raketjes en een cornetto. Dat kantoortje is sowieso maar twee uur per dag open. Aan de andere kant van de weg staat een frietkot. Dat is ook maar twee uur per dag open. Maar wel twee andere uren. Zo hoef je nooit te kiezen tussen friet of een ijsje. De tijd heeft een beetje stilgestaan in St.-Fargeau. De mannetjes zitten om half twaalf ’s middags aan de pastis in de lokale kroeg. De rest van de dag gebeurt er weinig. ’s Avonds eet je slakken in kruidenboter in restaurant Auberge La Demoiselle. En wat je ook bestelt als hoofdgerecht: de borden zijn gegarneerd met snufjes paprikapoeder. De groenteboer is tegelijk postkantoor en wasserette. Een keer per week is het markt. Tot het middaguur. Dan wordt er pastis gedronken. Daarna is het siësta. Dan wordt er pastis gedronken. Op de markt vind je dingen als pied de porc cuit, fromage de tête, crépinettes, en mensen die dat ook echt kopen. Zoals het vroeger ging. Zo gaat het daar nog steeds. In een stoffig boekwinkeltje vond ik de kaaseditie van de Grote Larousse en een heruitgave van Physiologie du goût van Brillat-Savarin. Ik ben nog op zoek naar de vertaling, maar deze staat alvast goed in de kast. En een boekje met variaties op een traditioneel recept: oeufs cocotte. Dat zijn eieren die in een ramekin (een bakje) au bain marie gekookt worden tot ze nét (niet) gestold zijn. In Oeufs cocotte steekt Stéphanie Bulteau deze Franse klassieker in allerlei moderne jasjes, zoals oeufs cocotte au lait de coco. Bak het spek en de ui zonder extra vet. Doe de champignons erbij met de gember en de knoflook. Verwarm de oven voor op 210 graden en zet vier ramekins in een bain marie. Doe in elke ramekin één eetlepel kokosmelk, verdeel de kerstomaatjes en het champignonmengsel en strooi de helft van de koriander erover. Breek twee eieren in elk bakje en doe de rest van de koriander en kokosmelk erbij, zonder de eigelen volledig te bedekken. Haal ze uit de oven ‘wanneer het wit nog goed kwijlend is’. (helemaal zelf vertaald!)