Hoger beroep Bo Xilai afgewezen

Bo Xilai in de rechtbank in de noordoostelijke Chinese stad Jinan.
Bo Xilai in de rechtbank in de noordoostelijke Chinese stad Jinan. Foto AFP

De levenslange gevangenisstraf die de Chinese oud-politicus Bo Xilai vorige maand kreeg opgelegd blijft staan, zo besloot de rechter vannacht in China. De oud-politicus had bezwaar gemaakt tegen het vonnis, maar dat is nu afgewezen aldus persbureau AFP.

Bo werd afgelopen september veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen, verduistering en machtsmisbruik. Volgens de voorzitter van de rechtbank in de noordoostelijke Chinese stad Jinan heeft hij “de nationale belangen van China en de belangen van het volk” geschaad.

Bo wilde schuld deels afschuiven op zijn vrouw

Bo zelf heeft altijd volgehouden geen crimineel gedrag te hebben vertoond. Hij probeerde tijdens het vijfdaagse proces van bijna een maand geleden herhaaldelijk de schuld af te schuiven op zijn vrouw en zijn voormalige rechterhand Wang Lijun. Wel heeft hij erkend dat hij fouten heeft gemaakt die uiteindelijk de opmaat vormden voor zijn val. De aanklagers hadden een zware straf tegen Bo geëist vanwege zijn “gebrek aan berouw”.

De val van Bo Xilai, die tot voor kort vanwege zijn positie en afkomst behoorde tot de rode partijelite en een van de ‘supersterren’ van de Communistische Partij van China (CPC) was, werd algemeen gezien als het gevolg van zijn nederlaag in een machtsstrijd binnen de partij, vooruitlopend op de tienjaarlijkse leiderschapswisseling van vorig jaar.

    • Annemarie Coevert