Gemak en lagere milieu-impact

Is zelf koken beter voor het milieu dan het eten van de kant-en-klaarmaaltijden, die op grote schaal worden geproduceerd?

Zelf koken versus kant-en-klaar-maaltijden? Als het leven zo zwart-wit was zou het een stuk simpeler en een stuk minder leuk zijn. Als consument willen we weten hoe we bewuste keuzes kunnen maken, of ons niet schuldig voelen over bepaalde gemaksgedreven keuzes. Deze materie is echter complex en generalisaties doen de werkelijkheid geweld aan. Omdat je een balans moet vinden tussen de diverse duurzaamheidsuitdagingen en zaken nooit geïsoleerd kunt bekijken, daarom hier een paar handvatten:

1. Eet wat minder vlees en kies voor duurzaam geproduceerd vlees: 50 procent vervangen leidt al tot 55 procent daling van de milieu-impact van je eiwitinname.

2. Gooi geen eten in de prullenbak. Let bijvoorbeeld op de portiegrootte die je koopt. Per jaar gooit een Nederlander bijna 50 kilogram eten weg. Door dat fors terug te brengen kun je milieu-meters maken.

3. Kies (producten met) duurzaam geproduceerde groenten en fruit en in het seizoen geteeld. Keurmerken, seizoensgroenten-abonnementen, maar ook merken die staan voor duurzaam geteelde groenten, kunnen helpen bij het maken van deze keuzes.

4. Kies geen producten die met een vliegtuig (100 keer zo’n grote impact als vervoer per boot) zijn ingevlogen. Stel die kritische vraag maar in je supermarkt!

5. Eet gebalanceerd en gezond. Anderhalf keer te veel calorieën is slecht voor het milieu en ongezond.

Een kant-en-klaar maaltijd of maaltijdpakket past prima in dit patroon. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het overall energieverbruik van een kant-en-klaar maaltijd is vrijwel vergelijkbaar met thuis koken. Maar door productie op grote schaal en slimme conserveringsmethoden zoals drogen, kan er met name efficiënter met de ingrediënten worden om gegaan, waardoor er minder voedsel wordt verspild, wat leidt tot een lagere milieu-impact.