Eigen fornuis verslaat fabriek

None

Bent u geen culi en eet u vanavond alleen? Dan hoeft u zich niet schuldig te voelen over het eten van een kant-en-klaarmaaltijd. De milieubelasting daarvan is kleiner dan die van een ambachtelijk zelfgemaakte schotel. Onderzoek vergeleek dezelfde maaltijden op de bereidings-, verpakkings- en koelingsenergie en dan komt een kant-en-klare eenpersoonsmaaltijd er goed uit. Ervan uitgaande dat u de maaltijd koopt en opeet en niet uit de eigen voorraad-vriezer haalt.

Het milieuvoordeel verdwijnt als u met meer mensen eet. Dan gaat de milieubelasting van de verpakking meetellen (al die éénpersoonsbakjes) en is de efficiëntie van zelf koken groter, waardoor uw eigen fornuis de fabriek verslaat.

Zorg er dan wel voor dat u bij het koken geen voedsel verspilt. Elk niet gebruikt ingrediënt is voor bedrijven een verliespost, dus de efficiëntie zit daar wel goed. Voor één persoon is efficiëntie een stuk lastiger. Het zal dan vaker voorkomen dat u groenten in de la aantreft die hun beste tijd gehad hebben. Tip: maak meteen soep, niemand die ziet dat de tomaten ooit zwarte vlekjes hadden.

Een groot milieuvoordeel dat de fabriek niet voor u realiseert is de duurzaamheid van de ingrediënten. De zelfkoker kan kiezen voor duurzaam, in het kant-en-klaarschap is goed vlees of geen vlees en het eten van groente uit het seizoen nog niet echt doorgedrongen.

Het loont dus echt om uw eigen kookkunsten te vertonen. En hebt u daar geen zin in, kijk dan eens op thuisafgehaald.nl. Dan wordt er door een buurtgenoot voor meer mensen gekookt en heeft u toch het voordeel van kant-en-klaar. Is duurzaam ook nog eens gezellig.

Heeft u ook een vraag? mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC