Een stomende affaire met de chef-kok

None

Zien Film

Io sono l’amore (Luca Guadagnino, 2009)

Nederland 2, 00.00-02.00u.

In de openingsbeelden van het prachtige, Italiaanse melodrama Io sono l’amore (Ik ben de liefde) verlustigt de camera zich aan een fraaie villa in Milaan. Met elegante camerabewegingen worden de luxueus ingerichte vertrekken getoond, vol marmer en ornamenten. De villa is eigendom van de familie Recchis, rijk geworden van de textielhandel.

Door hun rijkdom te benadrukken laat regisseur Luca Guadagnino zien wat Emma (Tilda Swinton), de Russische vrouw van het familiehoofd, later in de film op het spel zal zetten als zij een stomende affaire begint met de plaatselijke chef-kok. Dat de naam Emma naar Madame Bovary verwijst is niet toevallig, net zomin als de naam van haar man. Hij heet Tancredi, een verwijzing naar de klassieke roman Il gattopardo, in 1963 door Luchino Visconti verfilmd.

In zijn stijlgevoel staat Guadagnino ook dicht bij Visconti, met een zeer verzorgde mise-en-scène waarin geanimeerde feestjes afgewisseld worden met intieme momenten. Net als in een opera van Verdi of Puccini lopen de emoties hoog op, nog eens aangevuurd door de muziek van componist John Adams.

André Waardenburg