Een sterke euro lijkt gunstiger dan hij is

Goed nieuws voor vakantiegangers: de euro is sterk. Goed en slecht nieuws voor bedrijven: de euro is sterk.

Heineken schat de schade op zo’n 40 miljoen euro. Bij Philips liep de omzet terug met 200 miljoen euro. Unilever kreeg klappen.

Allemaal als gevolg van de sterke euro.

Bij de presentatie deze week van de kwartaalcijfers van Nederlandse bedrijven was de hoge koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de Japanse yen én de valuta in opkomende markten een terugkerend thema. De sterke euro drukt de cijfers bij bedrijven die buiten de eurozone actief zijn. „Van onze omzet verdienen we 75 procent in dollars, yen of andere Aziatische valuta”, zei Philips-topman Frans van Houten gisteren tegen persbureau Reuters. „We hebben daarom veel last van de achteruitgang en het zwakker worden van die valuta.”

Voor vakantiegangers is de sterke euro goed nieuws. Met één euro kunnen zij in het buitenland meer kopen dan een jaar geleden. Maar exporterende bedrijven hebben er last van: de producten die zij in het buitenland verkopen, leverden in euro’s de afgelopen maanden juist minder op.

De euro bereikte gisteren zijn hoogste koers ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twee jaar tijd: een euro was gisterochtend 1,3817 dollar waard. Dat is een stijging van 4,5 procent sinds begin dit jaar.

Bovendien is de euro ten opzichte van bijvoorbeeld de Indiase rupee, de Braziliaanse real en de Indonesische roepia flink gestegen. De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank minder in de economie zal pompen, heeft sinds mei geleid tot het wegsluizen van kapitaal uit opkomende markten en daarmee tot een daling van de nationale munten. Dat de ‘Fed’ maandelijks 85 miljard dollar in de economie stopt, leidt tot lage rentes op staatsobligaties. Beleggers weken met het Amerikaanse ‘gratis geld’ uit naar opkomende markten, waar ze meer winst konden behalen. Maar vooruitlopend op het besluit van de Fed stroomde het geld weer weg.

Tegelijkertijd hebben de eerste tekenen van herstel in Europa juist tot een toestroom van kapitaal in de eurozone geleid – en dus een sterkere euro. Toen vorige maand bleek dat het herstel in de Verenigde Staten tegenviel, stelde de Amerikaanse Centrale Bank het verwachte besluit om het steunprogramma te verminderen uit. Als gevolg daarvan daalden de rentes op staatsobligaties in de VS weer, en zochten beleggers hun toevlucht in de eurozone.

De Franse president François Hollande waarschuwde eerder dit jaar al dat de sterke euro de export van Europese bedrijven kan hinderen, en daarmee een gevaar kan vormen voor het voorzichtige herstel.

Analisten van ABN Amro schrijven in een recent rapport echter dat zij denken dat de dollar volgend jaar zal stijgen ten opzichte van de euro: „We gaan er namelijk van uit dat de VS-economie krachtiger herstelt dan die van de eurozone.”

Maar tot die tijd, stelde vorige week op haar beurt de Rabobank, zullen ook onder meer Reed Elsevier, Arcadis, Vopak, DSM en Brunel last blijven houden van de sterke euro.

    • Dolf de Groot