Duitsland en Frankrijk willen overleg met VS over afluisterpraktijken

EU-president Herman van Rompuy tijdens een persconferentie van de EU-top in Brussel.
EU-president Herman van Rompuy tijdens een persconferentie van de EU-top in Brussel. Foto Reuters/Laurent Dubrule

Duitsland en Frankrijk willen in overleg met de Verenigde Staten naar aanleiding van de afluisterpraktijken van dat land. Dat bleek vannacht na afloop van de eerste dag van een eurotop in Brussel.

Het gaat om bilaterale gesprekken van Duitsland en Frankrijk. “Andere landen zijn welkom om zich bij het initiatief aan te sluiten”, zei EU-president Herman van Rompuy. Voor het einde van het jaar moeten de gesprekken resultaat hebben opgeleverd. Premier Mark Rutte (VVD) heeft al aangegeven mee te willen doen.

‘Europa is diep bezorgd’

Volgens Van Rompuy heeft het afluisterschandaal geleid tot ‘diepe bezorgdheid’ in Europa. De EU-regeringsleiders vinden dat de relatie met de VS gebaseerd moet zijn op ‘respect en vertrouwen’. Dat geldt ook voor het werk van de inlichtingendiensten.

Ondanks de opwinding over het afluisterschandaal besloten de Europese regeringsleiders de invoering uit te stellen van strengere Europese regels voor ‘databescherming’, waaronder privacy op internet. De nieuwe regels komen er niet volgend jaar, zoals gepland was, maar pas in 2015. Een aantal lidstaten vreest schade voor bedrijven.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat mensen meer controle krijgen over hun persoonlijke gegevens op internet. Ook is er sprake van dat bedrijven als Facebook en Google niet meer zonder toestemming van de gebruiker gegevens mogen doorgeven aan een ander land, op straffe van hoge boetes.

‘zeventig miljoen Fransen afgeluisterd’

De Europese top van gisteren en vandaag vindt plaats in de schaduw van de laatste onthullingen over de Amerikaanse spionagepraktijken. Begin deze week bleek de Amerikaanse geheime dienst NSA in een maand tijd zeventig miljoen telefoongesprekken van Fransen te hebben onderschept. Dat leidde tot woede in Frankrijk.

Woensdag werd bekend dat de NSA ook de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft afgeluisterd. Dat noemde Merkel onacceptabel. Spionage tussen bondgenoten ‘gaat niet aan’, zei Merkel in Brussel.