‘Bulgaarse vrouw inderdaad moeder van blond Roma-meisje’

Het meisje van vier vlak nadat ze door de politie was weggehaald uit het Roma-kamp.
Het meisje van vier vlak nadat ze door de politie was weggehaald uit het Roma-kamp. Foto Reuters

De Bulgaarse vrouw die eerder deze week zei de moeder te zijn van het blonde meisje dat vorige week in een Grieks Roma-kamp werd gevonden, is inderdaad de biologische moeder van het blonde kind. Dat heeft dna-onderzoek uitgewezen, aldus de Bulgaarse autoriteiten.

De 35-jarige Bulgaarse vrouw, Sasja Roessev, verklaarde aanvankelijk het meisje te hebben herkend op het tv-nieuws uit Griekenland, maar was later niet zeker van haar zaak. In haar familie komen blonde mensen voor. Ze vertelde haar baby te hebben toevertrouwd aan andere Roma toen zij in Griekenland werkte als paprikaplukker, illegaal. Ze kon daarom het kind niet aangeven en vertelde dat ze ook te arm was om voor haar te zorgen. Ze ontkent dat ze geld heeft gevraagd voor haar dochter. “Zouden we anders zo leven?”, zei ze, verwijzend naar haar armoedige woning.

Het vierjarige meisje, ook wel de ‘blonde engel’ genoemd, was het hele weekeinde te zien op nieuwszenders als CNN, BBC en Sky News. Ze werd vorige week ontdekt in een kamp van Roma in Farsala, een stadje in Midden-Griekenland. Politieagenten die op zoek waren naar drugs en wapens, kregen argwaan toen ze tussen alle donkere kinderen een blond kind ontdekten dat zich half schuilhield onder een deken. Toen de verhalen van de ‘ouders’ over het kind niet overeen bleken te komen, deed de politie een DNA-test die haar vermoedens bevestigde.

Lees hier verder over het raadsel van de blonde engel.