Bill Gates komt shoppen, dan gaat het dus goed in Spanje

Spanje deed van alles tegen de economische crisis En het lijkt te helpen: de economie groeide met 0,1 procent Nu investeert ook nog Bill Gates in een met schulden overladen bouwbedrijf

None

correspondent spanje

Voor Bill Gates, die volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes 50 miljard euro bezit, is het bedrag een schijntje. Maar het nieuws dat de Microsoft-oprichter deze week 113,5 miljoen euro heeft geïnvesteerd in bouwgigant FCC (ruim 92.000 werknemers) is in Spanje met euforie onthaald.

Dat Gates een belang neemt in het met schulden overladen bedrijf toont dat het vertrouwen in de Spaanse economie terugkeert. Beleggers zien het land niet meer als de volgende dominosteen die kan omvallen, maar als land waar ze op koopjesjacht kunnen.

En daar kwam het nieuws bij dat Spanje uit de recessie kruipt. Volgens de centrale Banco de España groeide de economie tussen juli en september met 0,1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De groei is te klein om invloed te hebben op de werkloosheid van 26 procent. Maar na ruim twee jaar onafgebroken krimp is het wel een cijfer dat de hoop voedt dat de bodem van de crisis is bereikt.

FCC is voor zover bekend Gates’ eerste investering in Spanje. En dat nog wel in een sector die recentelijk zoveel problemen heeft. De economie zucht al bijna zes jaar onder de hoge schulden waarmee bouwers, projectontwikkelaars, banken en huiseigenaren na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel achterbleven.

Voorjaar 2012 moest Spanje Europa noodleningen vragen om zijn financiële sector te stutten. Onder toezicht van de EU wordt de bankensector nu opgeschoond. Spaanse banken staan er inmiddels beter voor dan sommige andere in Europa, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem deze week in dagblad El País.

En verder? Spanje hervormde de arbeidsmarkt, lonen en prijzen dalen en onder meer buitenlandse autofabrikanten breidden hun productiecapaciteit in Spanje uit. Maar door de combinatie van hoge werkloosheid en hoge private schuldenlast zal de situatie nog jaren precair blijven.

Zo is ook bouwbedrijf FCC de klap nog niet te boven. Vorig boekjaar draaide het een verlies van ruim 1 miljard euro bij een omzet van 11,1 miljard. Het onderhandelt met geldschieters over het opnieuw financieren van zijn schuld van ruim 6 miljard euro en stoot bezittingen en branches af. In Spanje zelf valt weinig te bouwen. Lichtpuntjes komen uit het buitenland: FCC haalde recentelijk een miljardenorder binnen voor de aanleg van een metro in de Saoedische hoofdstad Riad.

Gates kan instappen voor een koopje. Hij krijgt 6 procent in handen, waarmee hij na Esther Koplowitz (erfgename van de oprichter) de belangrijkste aandeelhouder van FCC is. Per aandeel betaalde hij 14,8 euro. In april was hij nog de helft goedkoper uit geweest. Maar het is nog geen vijfde van de prijs die hij vóór de crisis zou hebben betaald.

    • Merijn de Waal