Beelden Nachtwacht mogelijk opnieuw weg

De Nachtwachtbeelden staan nog maar een jaar terug op hun plek op het Rembrandtplein, maar nu dreigt alweer vertrek: 50.000 euro huur per jaar lijkt te veel.

Voor toeristen is het een typisch fotomoment, de beeldenreeks van de Nachtwacht op het Rembrandtplein. Maar er moet snel iets gebeuren of het kunstwerk verdwijnt mogelijk weer, een jaar nadat het op zijn oude plek was teruggezet.

De Stichting Ondernemers Rembrandtplein en Omgeving betaalt een jaarhuurprijs van 50.000 euro aan de Russische makers, Mikhail Dronov en Alexander Taratynov. Twee maanden voor het einde van het jaar komen de ondernemers echter nog 15.000 à 20.000 euro tekort, mede door het wegvallen van een grote sponsor waarop zij hun hoop hadden gevestigd. Woordvoerder van de stichting Ton Poppes is realistisch: „De kans dat de beelden er volgend jaar niet meer staan is groter dan andersom.”

De ‘Nachtwacht 3D’ werd in 2005 gemaakt en stond vanaf 2006 drie jaar lang op het drukke plein. De beelden verdwenen na een herinrichting, maar keerden eind vorig jaar terug. De wens van de kunstenaars en de ondernemers is nog steeds dat de reeks uiteindelijk wordt aangekocht. De vraagprijs zou zo’n 1 miljoen euro bedragen.

Dirk Jansen, kunsthistoricus uit Maastricht, fungeert als tussenpersoon met de Russen. Poppes zegt dat de ondernemers nu eerst via hem proberen te overleggen of een lagere huurprijs mogelijk is. Jansen vindt het „jammer” dat de ondernemers blijkbaar zo veel moeite hebben het geld bij elkaar te krijgen. De kunstenaars, zo zegt hij, zijn absoluut bereid „veel water bij de wijn” te doen. „Maar ze moeten natuurlijk wel betaald krijgen.”

Sowieso moet worden bekeken of het reëel is dat alleen de ondernemers een bijdrage moeten leveren. Ook voor de korte termijn gaan ze in overleg. Over de huurprijs „valt altijd te praten”, maar die is al „relatief laag”. Jansen wijst op het belang van een langetermijnactie om de beelden definitief op het plein te houden.

Hij vindt het best „vreemd” dat er in de stad blijkbaar geen „bredere stem” is om de beelden te behouden en dat het niet lukt het geld in te zamelen. Stadsdeel Centrum zegt in een reactie dat er eind vorig jaar is besloten dat de ondernemers de financiële verantwoordelijkheid dragen, maar kan niet reageren op de huidige situatie.

Er wordt niets aan de beelden verdiend. „Het is de openbare ruimte”, zegt Poppes. „Ik vind geld vragen aan toeristen niet gastvrij.” Jansen ziet wel mogelijkheden om het werk te exploiteren, alleen moet bekeken worden hoe. Er moet wel wat gebeuren, volgens Jansen: „Als Rotterdam bijvoorbeeld de beelden zou willen kopen om voor het stadhuis te zetten, dan kan dat ook.”