Ab Klink treedt toe tot raad van bestuur VGZ

Foto ANP/Robert Vos
Foto ANP/Robert Vos Ab Klink op archiefbeeld.

Voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) treedt op 1 januari aanstaande toe tot de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ, waar hij verantwoordelijk wordt voor de zorginkoop. Dat bevestigen ingewijden aan NRC Handelsblad.

Klink is sinds juni 2011 werkzaam bij het adviesbureau Booz & Company. Daar geeft hij leiding aan de adviestak voor de zorg. Klink blijft volgens goed ingevoerde bronnen wel deeltijdhoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij de leerstoel Zorg, arbeidsmarkt en politieke sturing bezet.

Klink was decennia lang actief voor het CDA. Hij was als directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij de ideoloog van de kabinetten van Jan Peter Balkenende, tot hij zelf in 2007 minister werd in het kabinet CDA, PvdA en ChristenUnie.

Nadat dat kabinet was gevallen en koos zijn partij onder leiding van Maxime Verhagen voor politieke samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Dit tot grote ontevredenheid van mede-onderhandelaar Klink. In een uitgelekte brief motiveerde Klink zijn bedenkingen bij de omstreden samenwerking. “Dit raakt het CDA, en wel tot in de kern.” Kort daarop verliet hij gedesillusioneerd de Haagse politiek.

    • Hugo Logtenberg