Zware aardbeving met kracht van 7,3 treft oostkust Japan

De Japanse oostkust is vanavond rond tien over zeven, zaterdagochtend lokale tijd, getroffen door een zware aardbeving. Volgens persbureau AP vond er een aardbeving met een kracht van 7,3 plaats. Er zijn nog geen meldingen van schade bekend.

Het epicentrum van de beving lag in zee op tien kilometer diepte, op zo’n 290 kilometer van de kust bij de prefectuur Fukushima, waar de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi staat. De beving was in Tokyo, 480 kilometer verderop, te voelen. De Japanse autoriteiten gaven een tsunami-advies af voor vijf prefecturen, waaronder Fukishima. Het advies, een minder serieuze melding dan een tsunamiwaarschuwing, gold voor Fukushima, Iwate, Miyagi, Ibaraki, en een deel van Chiba.

De Japanse autoriteiten verwachten niet dat de tsunami veel schade zal aanrichten. Mensen in het noordoostelijke kustgebied, waaronder arbeiders bij de verwoeste kerncentrale, zijn wel geëvacueerd.

De prefectuur Fukushima:


Update 21.15 uur: Volgens de eigenaar van Fukushima’s kerncentrale is de centrale niet verder beschadigd na de aardbeving. Ook zou er niet meer straling zijn vrijgekomen, meldt Reuters. Uiteindelijk werden vier gebieden langs de kust getroffen door een kleine vloedgolf van twintig tot veertig centimeter hoog. Vooralsnog zijn er nog steeds geen meldingen van schade.

De hulpdiensten gaven na de aardbeving een “geel” advies voor de tsunami af, dat aangeeft dat de tsunami niet hoger dan een meter is. “Hoewel er in de kustgebieden wellicht lichte verschillen in het niveau van de zeespiegel zullen zijn, zal er waarschijnlijk geen tsunamischade volgen”, aldus het Japanse Meteorologische Agentschap. Na twee uur trok het agentschap het advies in.

De beving van maart 2011, die samen met de daarop volgende tsunami de kerncentrale verwoestte, had een kracht van 9.0. Negentienduizend mensen kwamen toen om.

    • Anouk van Kampen