Zanger Peter Koelewijn klaagt A.F.Th van der Heijden aan

Zanger Peter Koelewijn eist, wegens “ernstige aantijgingen” in de roman De helleveeg, in een kort geding rectificatie van A.F.Th. van der Heijden. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. In de dit voorjaar verschenen roman is sprake van een aborteuse die haar illegale praktijk heeft in een kamer boven de Eindhovense viswinkel van de familie Koelewijn. De

Peter Koelewijn
Peter Koelewijn Foto ANP

Zanger Peter Koelewijn eist, wegens “ernstige aantijgingen” in de roman De helleveeg, in een kort geding rectificatie van A.F.Th. van der Heijden. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

In de dit voorjaar verschenen roman is sprake van een aborteuse die haar illegale praktijk heeft in een kamer boven de Eindhovense viswinkel van de familie Koelewijn. De oom van de verteller was bevriend met „de zoon des huizes die net een Nederlandse rock ’n roll hit had met Kom van dat Dak af.” In werkelijkheid is de zanger Peter Koelewijn ook opgegroeid in een viswinkel in Eindhoven, niet ver van waar Van der Heijden zijn kinderjaren doorbracht.

Koelewijn wil dat in advertenties in drie kranten, waaronder NRC Handelsblad, en in een inlegvel in de gedrukte boeken komt te staan dat „de ernstige aantijgingen” in de boeken onjuist zijn en dat Van der Heijden ze betreurt. Op 1 november dient de zaak in de Amsterdamse rechtbank.
Bij de bewijsstukken is een citaat uit een brief van Van der Heijden aan een familielid van Koelewijn. Daarin schrijft hij dat hij nogal „onbesuisd” had gehandeld door een werkelijke naam te noemen. Maar „in feite is er in mijn verhaal tussen de engeltjesmakerij boven en de viswinkel geen andere verbinding dan via de bestorven geur op de trap”. In de dagvaarding wordt er wel van uitgegaan dat de abortuspraktijk in een van de slaapkamers van de familie wordt uitgeoefend.

Andere bewijsstukken zijn een internetuittreksel voor scholieren en het literaire blog Foxxblok. Daarin wordt er, zonder basis in de romantekst, van uitgegaan dat de genoemde mevrouw Koelewijn de aborteuse was. Koelewijn en de schrijver Van der Heijden willen niet reageren. Komende zaterdag schrijft Van der Heijden in NRC Handelsblad een essay over de vrijheid van de romanschrijver.